Шотландският премиер Хумза Юсаф обмисля оставка

Свят
11:11 - 29 Април 2024
1735
Шотландският премиер Хумза Юсаф обмисля оставка

Хумза Юсаф обмисля да напусне поста премиер на Шотландия, вместо да се изправи пред два вота на доверие, съобщиха медиите в Обединеното кралство, цитирани от Ройтерс.

Оставката на Юсаф е една от опциите, но окончателно решение все още не е взето, съобщи Би Би Си, позовавайки се на източник, близък до министъра.

Бившият лидер на Шотландската национална партия Джон Суини е бил помолен от високопоставени партийни фигури да стане временен първи министър в случай, че Юсаф бъде принуден да напусне поста, пише Times, добавяйки, че Суини не е склонен да заеме поста поради лични причини.

Миналата седмица Юсаф каза, че възнамерява да се изправи срещу вот на недоверие, свикан от политическите му опоненти след решението му да се оттегли от коалиционното споразумение със Зелените и да се опита да управлява с правителство на малцинството.

"Доста съм уверен, всъщност много съм уверен, че ще мога да спечеля този вот на недоверие", каза той пред Sky News в петък.

Ако Юсаф загуби, парламентът ще има 28 дни, за да избере нов първи министър, преди да бъдат проведени избори.

Шотландската народна партия има 63 членове в шотландския парламент от общо 129, докато Зелените имат 7. И двете партии подкрепят шотландската независимост, като в миналото Зелените са заемали два младши поста в шотландското правителство. Допълнително, Консервативната партия, която управлява Обединеното кралство, има 31 членове, а лейбъристите са с 22.

От Reuters припомнят, Шотландия се отказа от целта си за намаляване на емисиите на парникови газове със 75% до 2030 г., като това оказа натиск върху коалиционното споразумение, сключено през 2021 г., след като националистите не успяха да осигурят абсолютно мнозинство.