Шоу с Орлин Павлов е №1 в Китай

Шоу
14:51 - 09 Януари 2023
11793
Шоу с Орлин Павлов е №1 в Китай

Българско шоу взе първото място в пилотното издание на международния конкурс за светлинно изкуство в 30-милионния град Чонгкинг, в Китай, съобщават създателите на проекта от MP-studio.

Творбата носи името Metamorph и била проектирана върху фасада на една от основните забележителности в града - улицата за графити изкуство Huangjueping. Шоуто е било сред четиридесетте финалисти в конкурса, селектирани от цял свят, за да бъдат показани пред публиката на живо.

СЪСТЕЗАНИЕТО 

В журито са били над 30 артисти, а  останалите победители са от Китай (сребърно отличие) и Германия и Испания (бронзово отличие). 

“Самото участие на конкурс в Китай беше много вълнуващо за целия ни екип. Шоуто Metamorph е едно от любимите ни произведения, в което имахме възможност да развихрим въображението си, да представим теми, които ни вълнуват и да експериментираме с провокативни визуални похвати", казва Марин Петков, основател на MP-studio.

ПРОЕКТЪТ

Спектакълът е вдъхновен от новелата на Франц Кафка “Метаморфозата”, а в главната роля е Орлин Павлов. Със своята актьорска игра той се потапя в новото си цифрово съзнание. Артистите от MP-studio използват едни от най-новите технологии в дигиталното изкуство, за да превърнат Орлин Павлов в дигитален клонинг.

“Една сутрин дигиталният човек от бъдещето ще се събуди и вече няма да е изцяло човек. Metamorph е една вариация на този любопитен и неопределен свят, в който границите между индивида и технологиите са силно размити", разказа за креативната концепция на шоуто Страхил Йорданов, творчески директор на MP-studio.

Шоуто с продължителност от 3 минути и половина се състои от 11 сцени. В тях историята отвежда зрителите на дистопично пътешествие отвъд хоризонта, където човешкия разум е подчинен на машинния алгоритъм. Провокативното изживяване е съчетано с въздействаща музика и глас зад кадър - една от отличителните характеристики на  творбите, създавани от артистите от българското студио, допълват от студиото.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Metamorph беше проектирано за първи път като 360-градусово 3D-мапинг изживяване по време на Bright Festival в Лайпциг. Шоуто развълнува повече от 3 200 зрители в едно от първите места за "потапящо" дигитално изкуство, в Германия - бившата електрическа централа Kunstkraftwerk. За участието си в международния конкурс за светлинно изкуство в Чонгкинг, творбата беше преработена специално за подбраната от организаторите фасада. По този начин, Metamorph измина повече от 12 500 км, за да стигне до  златния приз в състезанието, разазват още авторите на проекта.