Шоуто на Персеидите е довечера , не го пропускайте

Метеорният дъжд ще освети небето на фона на почти пълна Луна

Новини
16:12 - 12 Август 2019
3344
Шоуто на Персеидите е довечера, не го пропускайте

В средата на август всяка година Земята преминава през останките на кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътъл), което означава, че ще имаме възможност отново да се насладим на метеорите от потока Персиди, които изглеждат сякаш идват от съзвездието Персей.

Пикът на метеорния поток през 2019 г. ще бъде на 12 и 13 август. Особеното тази година е, че това ще се случи на фона на почти пълна Луна.

Кометата Суифт-Тътъл е с диаметър почти 26 км и представлява заледено прахово кълбо, което влиза в слънчева орбита на всеки 133 години. За последно кометата е преминала в близост до Земята през 1992 г., а следващото й преминаване ще бъде през 2126 г. Когато Земята преминава през опашката от останки, те изгарят в атмосферата и така се получава метеорния дъжд. Пикът е моментът, когато нашата планета преминава през най-гъстата част на облака.

Когато Земята преминава през опашката от останки, те изгарят в атмосферата и така се получава метеорния дъжд. Пикът е моментът, когато нашата планета преминава през най-гъстата част на облака.

Най-добрите моменти за наблюдение на потока ще са последните няколко часа преди изгрев на 12 и 13 август. Тъй като Луната ще бъде почти пълна, най-голям шанс да наблюдавате метеорите ще има, когато тя е ниско на Запад, съветват от НАСА.

Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3000 и 10 000 градуса.