Шпионски скандал: 22-годишна продава на Русия компютъра на Нанси Пелоси

Актуални новини
13:23 - 19 Януари 2021
1206
Шпионски скандал: 22-годишна продава на Русия компютъра на Нанси Пелоси

Американка е заподозряна, че е искала, но безуспешно, да продаде на руското разузнаване компютъра на председателката на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси, откраднат по време на щурма на Капитолия на 6 януари, предаде Франс прес.

Според обвинителния акт, цитиран от АФП, 22-годишната Райли Джун Уилямс от щата Пенсилвания е била част от размирниците, проникнали в сградата на Конгреса. Кадрите, разпространени от британската телевизия Ай Ти Ви, показват млада жена, чиято самоличност е била потвърдена от майка й, да се присъединява към тълпата, за да се качи в сградата на Капитолия.

Бившият партньор на младата жена потвърдил пред американските власти, че е видял други видеозаписи, на които Райли Уилямс грабва компютър (или хард диск) от бюрото на Нанси Пелоси.

Според него тя възнамерявала да предаде устройството на свой познат в Русия с цел той да го продаде на руското разузнаване.

Замисълът в крайна сметка се провалил поради неуточнени причини и Райли Уилямс все още държи компютъра или го е унищожила. Срещу младата жена е издадена заповед за арест, а според майка й тя е напуснала семейното жилище.

ФБР е задържало двама мъже от Тексас за предполагаеми престъпления, свързани с щурма на Капитолия, предаде Асошиейтед прес. Гай Рефит бил арестуван в петък в дома си в град Уайли, на около 56 километра североизточно от Далас, според съдебни регистри.