Шпионският скандал София-Москва се разраства

Актуални новини
15:49 - 28 Октомври 2019
4790
Шпионският скандал София-Москва се разраства

Спецпрокуратурата образува досъдебно производство срещу руски дипломат, осъществявал разузнавателна дейност у нас, съобщиха от държавното обвинение. След получаване на съответен сигнал от ДАНС в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна.

В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО.

Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Справка на Lupa.bg на сайта на дипломатическата мисия на Москва у нас показва, че официално в посолството има девет първи секретари. Техните имена са Андрей Егоров, Павел Жибуртович, Виталий Зелинский, Евгений Меркулов, Елена Приходко, Владимир Русяев, Максим Рибкин, Евгений Тюсин, Дмитрий Ярошенко.

Съобразно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“. По тази причина, въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу руския гражданин е спряно, тъй като деецът е лице с имунитет.

На 25 октомври 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

Навръх 9 септември прокуратурата привика за разпит бившия главен редактор на партийния вестник "Дума" Юрий Борисов, който е един от секретарите на Националното движение "Русофили". Първоначалната информация бе, че Борисов е бил арестуван и докаран в следствения арест с белезници в рамките на разследване за шпионска дейност, при което други активисти на сдружение "Русофили" са били извикани за разпит.

Малко по-късно от държавното обвинение разкриха повече подробности и обявиха, че спецпрокуратурата води дело за шпионаж в полза на чужда държава.

Николай Малинов, председател на Движение „Русофили” бе арестуван и пуснат под гаранция от 50 000 лв., като се сдоби с обвинение в шпионаж. 10-годишна забрана за влизане в България получиха руския олигарх Константин Малофеев и генерала от руското разузнаване Леонид Решетников. Според прокуратурата Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане, а в хода на разследването е била установена и схема за изпиране на пари.