Шри Ланка обяви извънредно положение

Полицията съобщи, че налага безсрочен комендантски час в цялата Западна провинция

Свят
11:37 - 13 Юли 2022
2300
Шри Ланка обяви извънредно положение

Шри Ланка обяви извънредно положение за неопределено време часове след бягството на президента Готабая Раджапакса от страната, съобщиха от кабинета на министър-председателя, цитирани от АФП.

"Тъй като президентът е извън страната, беше обявено извънредно положение, за да се справим със ситуацията в страната", заяви пред АФП Динук Коломбаге, говорител на министър-председателя Ранил Викремесингхе.

Полицията съобщи, че налага безсрочен комендантски час в цялата Западна провинция, която включва и столицата Коломбо, за да овладее ситуацията с нарастващите протести, след като Раджапакса отлетя с военен самолет за Малдивите.

Хиляди демонстранти нахлуха в кабинета на премиера, което принуди полицията да използва сълзотворен газ, за да ги удържи да не нахлуят в сградата.

"Пред кабинета на министър-председателя в Коломбо продължават протестите и се нуждаем от полицейски час, за да овладеем ситуацията", заяви пред АФП висш полицейски служител.

Той заяви, че имат заповед да се разправят с демонстрантите, които нарушават функционирането на държавата.

В събота десетки хиляди мъже и жени превзеха официалната резиденция на Раджапакса, като го принудиха да избяга във военна база, а по-късно да напусне страната.