Шрьодер се изплаши от санкции - напусна "Роснефт"

Русия
14:57 - 20 Май 2022
1246
Шрьодер се изплаши от санкции - напусна "Роснефт"

Председателят на съвета на директорите на "Роснефт" и бивш канцлер на Германия Герхард Шрьодер, е напуснал поста си в руската компания. Изданието „Медуза“ цитира съобщение за това в уебсайта на "Роснефт", а РИА Новости потвърждава новината. Съвета на директорите е напуснал и Матиас Варниг, управляващ директор на Nord Stream AG, оператор на газопровода Nord Stream 2.

„Господата Герхард Шрьодер и Матиас Варниг обявиха невъзможността да продължат да изпълняват задълженията си в Съвета на директорите на компанията. Ние се отнасяме с разбиране към тяхното решение и им благодарим за неизменната подкрепа. В стандартите на компанията ще продължим да използваме внедрените от тях подходи на всестранен анализ, прецизно планиране и моделиране на реализираните проекти.“ – се казва в изявление на компанията.
Герхард Шрьодер оглавяваше директорския борд на Роснефт от 2007 г. След избухването на войната в Украйна той остана на постаси в руската компания, и получи яростни критики в Германия. Наскоро в интервю за „Ню Йорк Таймс“ бившият канцлер беше казал, че ще се оттегли от борда на директорите на Роснефт, ако Москва прекрати доставките на петрол и газ за Европа, което според него нямало да се случи .

Шрьодер беше начело на германското правителство от 1998 до 2005 г. След това работеше в проекти, свързани с Русия. Освен в съвета на директорите на Роснефт, той оглавява и комитета на акционерите на Nord Stream AG. През февруари 2022 г. Газпром го предложи за борда на директорите на компанията, но взето решение по този въпрос към момента няма.

След началото на войната в Украйна германският парламент лиши Герхард Шрьодер от някои от привилегиите, с които се ползваше като бивш канцлер. По-специално, той остана без кабинет в парламента и платени от държавния бюджет сътрудници. Европарламентът от своя страна заплаши да вкара Шрьодер в санкционните си списъци, ако запази поста си в „Ростнефт“.