Щайнмайер като Радев, иска втори мандат

Личности
22:33 - 28 Май 2021
2450
Щайнмайер като Радев, иска втори мандат

Германският президент точно като Румен Радев - Франк-Валтер Щайнмайер обяви днес, че ще се кандидатира за втори мандат догодина, предаде "Ройтерс".

Той предположи, че победителите на парламентарните избори през септември няма да отстранят действащ държавен глава, въпреки че е от друга партия, цитира БТА.

В Германия президентът се избира от специално Федерално събрание, което включва членовете на Бундестага, долната камара на националния парламент, както и депутати от регионалните парламенти на 16-те провинции, чийто брой се определя пропорционално в зависимост от населението им.

Шейсет и пет годишният социалдемократ Щайнмайер, бивш външен министър, бе номиниран за президент от предишното коалиционно правителство на канцлерката Ангела Меркел между нейния консервативен блок и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

ГСДП обаче изостава с голяма разлика на трето място в предизборните анкети, което означава, че тя едва ли ще участва в следващото правителство на Германия. Ако това се случи, Щайнмайер ще разчита на неписаното правило действащият президент да бъде оставян на поста, отбелязва "Ройтерс".

"Бих желал да се кандидатирам за втори мандат като президент", каза Щайнмайер на пресконференция в резиденцията си в Берлин - двореца "Белвю". Той добави, че иска да помогне за "лекуването на раните", оставени от коронавирусната пандемия.

Анкетите сочат, че или консерваторният блок, или Зелените ще бъдат най-голямата политическа сила в Бундестага след изборите през септември. От ГСДП подкрепиха намеренията на Щайнмайер, но баварският консервативен премиер Маркус Сьодер каза, че въпросът ще бъде решен след изборите.

В Германия президентът има малко правомощия, но обикновено е високопоставен политик. Той трябва да е обединител на нацията и да установява високи нравствени норми.