Щъркел се оплете във въжета, добри хора го спасиха

Никой от спешния телефон 112 не реагира и не предприема действия

Новини
17:31 - 03 Юли 2019
1637
Щъркел се оплете във въжета, добри хора го спасиха

Пореден случай на бедстващ щъркел у нас! Благодарение на незабавните действия на доброволец, всичко се увенчава с щастлива развръзка.

Хубавото е, че в такива моменти се осъзнава колко решаващ е човешкият фактор и колко е важно всеки от нас да се опита да направи всичко по силите си на момента вместо да подмине, утешавайки се с мисълта, че вероятно „там някой ще се погрижи”.

В село Генерал Тодоров, община Петрич, вече часове наред млад щъркел висял от гнездото си, оплетен в найлонови въжета.

Хората, станали свидетели на гледката, подали сигнал към спешния телефон 112, но никой не е предприел конкретни действия да го свали.

Единственият човек в тази ситуация, който решава да действа, е Вера Стоянова.

В 35-градусовия пек никой не прави опит да помогне на бедстващата птица, а тя висяла омаломощена над 4 часа и почти не помръдва.

Тъй като гнездото е върху електрически стълб, Вера се обажда директно на ЧЕЗ Петрич. И това е другата хубава новина в този случай – от фирмата реагират светкавично и изпращат екип, който сваля със стълба наранената птица. Веднага след това Вера прибира щъркела в кашон и го откарва в София в центъра на "Дивите животни", които поемат грижата за него.

Висулко, както е наречен от спасителката си, наистина е късметлия, защото, макар кракът му да е оттекъл, сезаловото въже не е успяло да го пререже. Ако той бе останал да виси още, най-вероятно кракът му е щял да се измъкне от тазобедрената става и последствията щяха да са фатални.

След като щъркелът се възстанови и събере сили, ще бъде върнат в природата.