Щъркелите се събират, за да отлетят на юг – доста по-рано от обичайното

Явлението е рядко, тъй като август не преваля, все още

Новини
18:40 - 20 Август 2020
4377
Щъркелите се събират, за да отлетят на юг – доста по-рано от обичайното

Днес е първият ден, в който любителите на птиците, наблюдаващи движението им в защитаната зона Пода край Бургас, попаднаха на рядко явление. Както е известно, през тази част на Южното Черноморие преминава международният път на птиците Виа Понтика и тук е фунията, през която трябва да преминат прелетните пернати. 

Необичайно е, щъркелите подраниха повече от седмица. Първите дни, в които над Южното Черноморие се събират ята щъркели, за да минат, обикновено са 25-26 август. 

Днес природолюбителите се наслаждават на две огромни ята от по 500-600 щъркела – едното над Черноморец, а другото над Приморско. Със сигурност щъркелите са усетили подходящото въздушно течение, за да се подготвят за зимната си екскурзия. Една част от тях ще се разделят малко след като преминат Бургас и ще се отправят на югозапад към Средиземно море, а другите – ще поемат към Босфора. 

Това, че красивите бели птици си тръгват с цяла седмица по-рано, не означава, че зимата ще е студена, каквото поверие е имало в миналото у нас, казаха специалистите от Пода.