Щастие! Байер Леверкузен шампион!

"Аспирините" сложиха край на дългото чакане с 5:0 срещу Вердер

Спорт
20:34 - 14 Април 2024
4935
Щастие! Байер Леверкузен шампион!

Байер Леверкузен е новият шампион на Германия! „Аспирините“ сложиха край на най-дългата доминацията в историята на Бундеслигата, детронирайки Байерн Мюнхен, който ликува със сребърната салатиера в последните 11 сезона.

Шампионската титла, която тимът на Чаби Алонсо спечели, е още по-сладка за клуба заради това, че е първа в историята на клуба.

Леверкузен си гарантира титлата в Германия още в 29-ия кръг на шампионата, след като победи Вердер Бремен у дома с 4:0 с голове на Виктор Бонифасе, Гранит Джака и Флориан Вирц и по този начин „аспирините“ събра 79 точки.

Този актив няма как да бъде заличен от втория и третия Байерн Мюнхен и Щутгарт, които са с по 63 точки. Що се отнася до Вердер, бременци остават на 12-ото място във временното класиране с 31 точки.

Мачът на „БайАрена“ бе истински празник за феновете на Леверкузен, който можеше да поведе още в 9-ата минута, но Михаел Цетерер спаси удар на Пиеро Инкапие.

В 23-ата минута Йонас Хофман бе фаулиран от Юлиан Малатини, като съдията Харм Осмерс се допита до ВАР и отсъди дузпа. Зад топката застана Виктор Бонифасе, който прояви хладнокръвие и вкара гол в 25-ата минута!

След това попадение играта на домакините потръгна, като в 35-ата минута Хофман можеше да удвои, но защитник на Вердер успя да изчисти.

Три минути след това шут на Амин Адли мина над вратата.

В самия край на първата част гостите имаха претенции за дузпа, но те не бяха уважени от съдията.

След час игра „аспирините“ отново ликуваха! Бонифасе комбинира с Гранит Джака, който с удар от дистанция порази вратата на Вердер, отбелязвайки типичен за себе си гол с шут от разстояние.

В 63-ата минута Хофман отново пропиля шанса си да вкара, пращайки топката покай вратата.

Пет минути след това, обаче нищо и никой не можеше да спре Флориан Вирц, който с мощен удар от дистанция остави Цетерер безпомощен – 3:0 за Байер!

Четвъртият гол за хората на Чаби Алонсо падна в 83-ата минута, когато Есекиел Паласиос комбинира с Вирц и младата звезда на Байер с мощен шут прати топката в дясната част на вратата на бременци.

След гола мачът бе прекъснат, тъй като на терена нахлуха няколко десетки фенове на „аспирините“, радостни от предстоящото официализиране на спечелването на Бундеслигата за пръв път в историята на Леверкузен.

До края на срещата тимът на Чаби Алонсо продължи да мачка своя съперник и в 90-ата минута Вирц оформи своя хеттрик, след като бе изведен от Алехандро Грималдо вляво от вратата на гостите, проби към наказателното поле и с добре насочен удар прати топката в долния десен ъгъл, фиксирайки крайния резултат 5:0!

Секунди след това главния съдия Харм Осмерс сложи край на мача и така бе ознаменуван краят на доминацията на Байерн Мюнхен в Бундеслигата, продължил 11 години и приключен от невероятния отбор на Чаби Алонсо, който донесе първа титла на Германия в историята на Байер Леверкузен!