ЩАСТЛИВА РАЗВРЪЗКА: Чилиецът Виктор от Пазарджик намери жената, която го е кърмила

Общество
15:52 - 20 Февруари 2020
4617
ЩАСТЛИВА РАЗВРЪЗКА: Чилиецът Виктор от Пазарджик намери жената, която го е кърмила

Чилиецът Виктор Рамирес, роден в болницата в Пазарджик през 1974 г., който пристигна преди седмици в града край Марица, откри жената, която го е кърмила. Той пристигна у нас, за да търси лекарите, помогнали на майка му да роди, както и млечната си майка. Това е Цветана Златева, която сега работи като продавачка на вестници и научила за Виктор от медиите, описали историята на латиноамериканеца. 

Жената ражда втората си дъщеря Николинка на 4 октомври 1974 г. в Родилното отделение на Окръжната болница в Пазарджик. „След един ден започнах да кърмя бебето си. Спомням си, че по някое време започнаха да влизат и излизат медицински сестри и акушерки и да ни молят да кърмим едно новородено детенце. Нищо не ни обясниха за него и майка му", разказва Цветана пред glas.bg.

Казали им само, че и за майките е хубаво да кърмят по-често, защото така ще имат повече мляко. В стаята били настанени три родилки, но само 25-годишната жена се съгласила да кърми малкия Виктор Рамирес от Чили. 

"Бебето беше увито и това, което съм запазила като спомен е, че имаше голяма главичка и къдрава черна коса. Аз кърмех моята дъщеря, а след това ми носеха и момченцето. Кърмех и него, докато бях в болницата с дъщеря ми", обяснява Цветана Златева. Един ден в стаята влезе руса жена. Не я познавам, но като ме видя, че кърмя момченцето ми благодари и излезе, спомня си днес 70-годишната жена.


Чула докато била в болницата за тежък случай на родилка, за която лекарите се борили много, но не знае дали това е чилийката Елиса, която е майката на малкия Виктор. Това, за което още си спомня, са имената на лекаря - д-р Младен Младенов и акушерката Йорданка Вълканова, но не знае дали те са спасили живота на чилийката и нейното бебе.

Направих една добрина, която цял живот не съм забравила. Не съм забравила и малкото човече с къдрава черна коса, казва Цветана, която работи като продавачка на вестници. Тя прочела  преди  няколко дни във вестник историята на  Виктор Рамирес, който се е върнал от Чили, за да търси лекарите и родилките, които са го кърмили. Аз съм една от тях, казва тя на своята дъщеря и я моли да пише във фейсбук и да го намери.

Възрастната жена и дъщеря й Николинка се надяват той отново да дойде  в Пазарджик и да се срещнат. Самият Виктор е изключително развълнуван да разбере, че млечната му майка Цветана си е спомнила за него.


"Много се вълнувам, когато знам, че тя е там, че е истинско, че всичко е истинско, а не илюзия, че в Пазарджик е имало хора с толкова много човечност и все още съществуват. Ще се върна възможно най-скоро. Трябва да затворя този кръг от живота ми. Искам да благодаря на тази жена и да я прегърна като моя майка. Преди нямах възможност да се върна в Пазарджик, но винаги имах намерение. Много пъти мислех за връщане, когато майка ми беше жива. Понякога животът е по-сложен и трябва да вземате решения. Понякога моментът не е подходящ. Майка ми Елиса много обичаше България и винаги искаше да се върне, но за съжаление не успя да го направи", разказва Виктор.

45-годишният мъж посети пазарджишката болница на 14 февруари. Виктор Федерико Аренас Рамирес се ражда на 6 октомври 1974 г. в родилното отделение на Окръжната болница. Майка му Елиса има тежко раждане и е спасена от пазарджишките лекари, но не може да се грижи първоначално за детето си и да го кърми. Тя и бебето остават в болницата 40 дни, а за да може малкия Виктор да оцелее, е кърмен от много родилки в отделението.