Щатът Мисисипи премахна символ на Конфедерацията от знамето си

Синият кръст с бели звезди на червен фон напомня за времената на робството в САЩ

Новини
08:16 - 29 Юни 2020
1821
Щатът Мисисипи премахна символ на Конфедерацията от знамето си

Сенатът на американския щат Мисисипи гласува с преобладаващо мнозинство от знамето на щата да бъде премахнат символ на Конфедерацията, съобщава "Франс прес".

Става дума за синия кръст с бели звезди на червен фон, който е боен символ на Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ в началото на 1860-те години и който се намира в горния ляв ъгъл на знамето на Мисисипи.

Промяната на знамето беше одобрена с 37 гласа "за" срещу 14 гласа "против", след като по-рано Камарата на представителите на щатския конгрес гласува с 91 "за" срещу 23 "против" за премахването на символа.

Мисисипи е последният американски щат, който има на своето знаме символа на Конфедерацията, който напомня за времената на робството в САЩ. Членовете на местния конгрес взеха решение, че щатът трябва да има ново знаме.

Искането за премахване на символи от епохата на Конфедерацията следва протестите, залели цялата страна след смъртта на чернокожия Джордж Флойд, убит от бял полицай. Председателят на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) Нанси Пелоси по-рано поиска да бъдат преместени няколко статуи в Капитолия (сградата на Конгреса на САЩ) във Вашингтон, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп категорично осъди опитите за "сваляне" на американските паметници, като отбеляза, че американската история трябва да се помни.