Щатите обмислят бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

САЩ
11:16 - 19 Ноември 2021
1258
Щатите обмислят бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

САЩ обмислят дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. в знак на протест срещу отношението на Китай към мюсюлманското малцинство уйгури. Това съобщи американският президент Джо Байдън, цитиран от СиЕнБиСи.

При дипломатически бойкот американските спортисти все пак ще участват в Зимната олимпиада, която започва на 4 февруари 2022 г. Официална делегация от държавни служители на САЩ обаче няма да присъства.

Идеята не е нова. Още през април говорител на Държавния департамент заяви, че Щатите водят разговори с ключови съюзници за начините да протестират срещу неспазването на човешките права от страна на Китай.

В четвъртък обаче Байдън за първи път потвърди официално, че се обмисля дипломатически бойкот. Държавният глава даде кратък отговор на въпрос по темата, след което бързо се насочи към следващия репортер. Размяната на реплики стана по време на среща в Овалния кабинет с канадския министър-председател Джъстин Трюдо.

Правозащитниците отдавна призовават за глобален бойкот на Олимпийските игри в Пекин, които наричат "Игрите на геноцида". Те също така искат Международният олимпийски комитет да отложи или да премести събитието. Западните правителства обаче се противопоставят на идеята за пълен бойкот, тъй като смятат, че това е несправедливо наказание за спортистите заради нарушенията, извършени от правителството на домакина.

Пекин си навлече международни критики заради "мащабната си програма за репресии" срещу членовете на мюсюлманското малцинство уйгури.