Щатите вървят към забрана на абортите

Настоящият Върховен съд на САЩ е определян като най-консервативно настроения в историята

САЩ
11:15 - 02 Декември 2021
1257
Щатите вървят към забрана на абортите

Върховният съд на САЩ изглежда е готов да приеме закон на щата Мисисипи, който забранява абортите след 15-ата седмица от бременността, дори в случаи на изнасилване или кръвосмешение. Това предаде БиБиСи.

По време на изслушването по делото в сряда съдиите намекнаха, че мнозинството подкрепя запазването на закона. Очакваното през юни решение може да доведе до ограничаване на достъпа до аборти на милиони жени.

Активистите срещу абортите призовават съда да "защити неродените деца", но експертите предупреждават за увеличаване на смъртността сред бременните жени, ако правото на прекъсване на бременността бъде ограничено.

И двете страни в дебата разглеждат делото, известно като "Добс срещу Женската здравна организация на Джаксън", като ключово.

Адвокатите, защитаващи закона на Мисисипи, поискаха от съда да отмени две предишни знакови решения относно абортите. Първото, делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., дава на жените в САЩ абсолютно право на аборт през първите три месеца от бременността и ограничени права през второто тримесечие. През 1992 г. по делото "Организацията "Планирано родителство" срещу Кейси" съдът постановява, че щатите не могат да налагат "прекомерна тежест" на жените, които искат да направят аборт, преди плодът да може да оцелее извън утробата на майката - около 24-ата седмица.

Настоящият Върховен съд на САЩ, в който има три назначения от времето на бившия президент Доналд Тръмп, е определян като най-консервативно настроения в съвременната история на страната.

Ако съдът отмени решението по делото "Роу срещу Уейд" или одобри закона на Мисисипи, се очаква поне 21 щата да въведат ограничения за абортите, включително пълна забрана след 15-ата седмица на бременността. Според проучване на здравната организация "Планирано родителство" в тези щати почти половината от жените в репродуктивна възраст (18-49 години) в САЩ - около 36 милиона - могат да загубят достъп до аборти.