Ще фалира ли градският транспорт в София?

Актуални новини
12:39 - 19 Април 2021
6919
Ще фалира ли градският транспорт в София?

Има ли риск градският транспорт в София да фалира, заради затруднетото си положение? Повод за размисъл по този въпрос дават от гражданската инициатива "Спаси София". 

Според тях нови 5 млн. лв. общински пари отиват в Центъра за градска мобилност.

"И отново обичайните заподозрени – Карлос Контрера от ВМРО и Георги Георгиев от ГЕРБ предлагат нови милиони да потънат в нереформирано и продънено дружество, което цяла година не можа да измисли една проста апликация, така че да има приходи от продажба на билети. ЦГМ, символът на корупция в София, което 10 години събира пари от паркирането, но не изгради и един паркинг!", алармират от "Спаси София".

Според тях гербаджиите са в паника, че могат да фалират цялата система на градския транспорт в София в мандата на Фандъкова. "От 12 години Фандъкова и ГЕРБ съсипват обществения транспорт, спъват неговото развитие и правят съществуването му все по-неустойчиво. Шоково вдигнаха цената на билета, без да подобрят пътуването. Купиха скъпи китайски електробуси и безсмислени турски минибусчета и сега искат нови и нови милиони, за да покрият дупките, които сами изкопаха! Коронакризата може да се окаже последният пирон в ковчега, който Фандъкова сковава от години", добавят от инициативата.

И допълват: "Затова приятелите Георги Георгиев и Карлос Контрера започнаха да внасят доклади за спешни спасителни заеми, за закърпване на огромните дупки, които некадърното им управление отвори. Но тези пари трябва да дойдат отнякъде."

Наскоро кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че 2020 г. е била много трудна за градския транспорт. 48 милиона лева са загубите, това на практика е една четвърт от приходите за миналата година, обяви тя. По думите й загубите ще бъдат покрити с част от общинския бюджет, докато нещата с транспорта се нормализират след трудната година на пандемия.