Ще фалира ли Украйна?

Страната има отложени задължения към частни кредитори, които трябва да плати през предстоящия месец. Киев обаче не разполага с тези пари

Новини
15:00 - 18 Юли 2024
3257
Ще фалира ли Украйна?

Времето тече: след по-малко от две седмици Украйна би трябвало да плати около 20 милиарда долара, дължими на частни кредитори. Причината е, че тогава изтича двегодишният мораториум за плащането на лихви върху заемите, взети заради войната.

Преговорите за преструктуриране на дълговете, които се проведоха през юни между Украйна и кредиторите, не се увенчаха с успех. Разговорите след това са продължили, но решение така и не е намерено. При това положение Украйна е заплашена от държавен фалит. Но има сценарии, които могат да предотвратят това, информира АРД.

Анулиране на украинските дългове

Една от възможностите, по която Украйна вече преговаря с частните кредитори, е анулирането поне на част от дължимите суми. Тази идея се подкрепя и от Международния валутен фонд – един от важните кредитори на Украйна.

По данни на "The Economist"

Украйна е предложила на частните кредитори намаляване с 60 процента на сегашната стойност на дълговете.

Те обаче са отхвърлили предложението и са приели максимална редукция от 22 процента. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" описва друго предложение на Украйна – за замяна на старите облигации с нови, при което лихвеният процент постепенно ще се увеличава от един до шест – но това се е оказало недостатъчно за кредиторите.

"Възможно е двете страни да се срещнат някъде по средата",

казва за АРД Марио Холцнер, ръководител на Виенския институт за международни икономически сравнения. Между 30 и 40 процента от задълженията вероятно ще трябва да бъдат отписани, тъй като в противен случай няма никакъв шанс Украйна изобщо да изплати нещо.

Германската обществено-правна медия припомня, че държавите от Г-7 се договориха да отпуснат на Украйна кредит от 50 милиарда долара благодарение на лихвите върху замразените руски държавни капитали. Но тези пари няма да дойдат веднага или в следващите седмици, има нужда от време, посочва Холцнер.

Възможен е следващ дългов мораториум

Също така е възможно дълговият мораториум да бъде удължен още веднъж и плащанията да се наложат на по-късен етап. В случая с Украйна това вече е ставало няколко пъти, посочва АРД, като някои от дълговете са още отпреди началото на войната. Заради нея Украйна и частните кредитори се договориха за двегодишен дългов мораториум.

Такъв има и по отношение на държавните кредитори като Германия, САЩ, Канада, Франция, Япония и Обединеното кралство – той е в сила до края на март 2027.

Според Марио Холцнер обаче

не е реалистично да се смята, че например след две години Украйна ще е в състояние да изплати дълговете си.

Тъй като само разходите за възстановяване се оценяват на 500 милиарда долара. По украински данни само през тази година ще са необходими 15 милиарда долара за неотложни възстановителни работи.

Опция ли е държавният фалит?

Ако Украйна не се споразумее с частните кредитори, би могло да се стигне до държавен фалит, т.е. вече да не може да плаща дълговете си, пише АРД. Това всъщност не би било толкова трагично за Украйна в краткосрочен план, казва Холцнер. "В момента Украйна така и така не може да разчита на кредити от свободния пазар, тъй като ситуацията е твърде рискова за кредиторите."

Големите рейтингови агенции вече снижиха рейтинга на Украйна с голяма вероятност от неплатежоспособност.

В дългосрочен план обаче Украйна ще има проблеми, ако не покрие дълговете си през август, посочва Холцнер пред АРД. Тъй като така след войната на страната ще ѝ бъде трудно да се сдобие с пари на международните капиталови пазари. Но има и държави, които са се справяли в такива ситуации – Аржентина например получи нови заеми след фалита през 2001 г. Кредиторите обичайно компенсират риска от неплатежоспособност с по-високи лихви.

Холцнер отбелязва, че ако не помогнат на Украйна в борбата ѝ за оцеляване, частните кредитори са заплашени да навредят на имиджа си. "Тъй като не става дума за някакви дребни кредитори, а за големи инвестиционни компании като Blackrock и Pimco, които могат да си позволят това." Западните правителства също настояват за по-голям ангажимент от страна на частните кредитори.

Дени Шен, експерт по Украйна в рейтинговата агенция "Scope", казва пред ФАЦ, че

"не е нито в интерес на Украйна, нито в интерес на кредиторите Украйна едностранно да прекрати обслужването на дълговете си".

Страната има нужда от кредиторите за финансирането на войната и за възстановяването. Като цяло обаче цялата ситуация около дълговете към частни кредитори показва колко напрегната е икономическата ситуация в Украйна поради войната. Затова Холцнер препоръчва да се помисли за допълнителна финансова помощ за страната - възможно най-бързо.