Ще има ли кабинет "Габровски"? ГЕРБ и ДПС искат работещо правителство

Ярките партийни фигури биха затруднили съставянето на Министерски съвет

Политика
12:11 - 09 Декември 2022
3970
Ще има ли кабинет "Габровски"? ГЕРБ и ДПС искат работещо правителство

Това е жест, който отваря вратите за диалог и културен начин за обмяна на идеи, обърна се кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски към ДПС в началото на срещата им в Народното събрание. Габровски провежда разговори с парламентарно представените политически сили в търсене на подкрепа за правителство. 

Сутринта писмен отказ за среща изпратиха от "Продължаваме Промяната", "Възраждане" също не се отзоваха днес на поканата. Вчера проф. Габровски се срещна с представители на "Демократична България" и "БСП за България", които заявиха, че няма да дадат подкрепата си за кабинет с първия мандат. Готовност за разговори декларира само Стефан Янев от "Български възход".

Задачата, с която съм натоварен за съставяне на кабинет, е доста тежка в тази ситуация, посочи Габровски. Желанието ми е, като представител на гражданското общество, да се опитам да помогна за един малко по-нормален тон в политическото говорене, във времена, когато за България се вземат важни решения, обясни номинираният за министър-председател.

Професорът каза, че желанието му е да изгради екип от професионалисти, които могат да преведат страната ни през тези тежки месеци, да бъде избегнат цикъл от предсрочни парламентарни избори. 

Известният неврохирург намери редица сходства с приоритетите на ДПС. Габровски повтори вече заявените си първостепенни задачи - приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съдебна реформа, Шенген, еврозоната.
 
Липсата на действия по европрограмите за двете години, откакто са стартирали, решението за Шенген за мен, като гражданин, са обидни, посочи Николай Габровски. Не е възможно ние до такава степен да не можем да погледнем в една посока, да преодолеем различията си в името на тези, очевидно, общи приоритети, за да продължим напред, смята кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС. Според него въпросът е как да продължим занапред - това, по думите му, минава през работещо правителство, затова и ще предложи експерти за министри, обединени около основни цели.

Ако продължаваме да се въртим от предсрочни в предсрочни избори няма как да се задействат нито процедурите по ПВУ, нито да се отворят тези програми, ще продължаваме да бъдем в ролята на "вода гази, жаден ходи", подчерта Николай Габровски. Затова, според него, е задължително тонът да бъде нормализиран, за да бъде преодолян този етап. 

Ще има един списък от аксиоми, около които ще можем да говорим, обеща той. Но е убеден, че всичко е въпрос на доверие, а такова не може да има, когато има конфронтация. Трябва да намалим малко остротата на противопоставянето и поне по общите за България точки да намерим начин да имаме доверие в себе си, смята Габровски. Именно липсата на доверие според него, е причината да не бъдем приети в Шенген. Не може да се има доверие на един партньор, който не може да си оправи собствената къща, обясни той.

"Бихме искали да ви поздравим с тази отговорност, която поемате в тази критична за страната ситуация. Бегъл поглед върху вашата биография говори, че нямате нужда от партийно-политическите противоборства, които се наложиха в нашата страна. На политическия терен трябва да се търси нормалността.

За нас това не е чужда тема. Нормалността за нас минава през диалога. За да има кабинет, за ДПС нормалността е аксиома, но освен аксиомите, оттам нататък трябва да търсим и формулите. Затова за нас е много важен елемент и програмата - цели, приоритети, включително и професионалния състав на кабинета", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Габровски отговори, че за момента не може да оповести персоналния състав на проектокабинета, но той ще е съставен от експерти, отдалечени от политическите партии. Очерта и приоритетите си - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната, борбата с корупцията.

Кандидат-премиерът на ГЕРБ отново подчерта готовността си да търси конституционно мнозинство в 48-ото Народно събрание за осъществяване на съдебната реформа.

От ДПС определиха темата като "политическа дъвка" и изразиха съмнение, че партиите, които я сочат като приоритет, искат наистина да направят нещо по въпроса.

"Промените в Конституцията и правомощията на главния прокурор много хора го ползват за политическа дъвка, но малко са хората, които правят нещо или са направили. От ДПС, чувайки много политици, които ползват понятието "реформа в съдебната система", за да се опитат Народното събрание да кадрува в съдебната система, направихме своята част - разписахме проект за промени в Конституцията и черно на бяло го предоставихме на всяка ПГ в 47-ото НС.

И тези, които ползват темата като политическа дъвка, след това видяхме техните действия - точно нула, нищо! А ние отворихме възможност за диалог. Явно за някои от политическите партии е по-важно партийно-политическото експлоатиране на някои теми, а не тяхното решаване. Така че по тази тема имаме еднакви виждания, въпросът е пътят да се извърви. Дали някой има желание да извърви пътя, това е друга тема", посочи Карадайъ.

По темата за Шенген той призова да се анализират пропуските на страната през последните години. Според него са липсвали разговори, диалог и единни действия на българските политици, институции и дипломация.

"С честите избори, смяната на правителства и отказите за диалог и разговори по важните за страната теми, стигаме до такива ситуации, в които трудно можем да си отговорим на някои въпроси. За плана за възстановяване - има едни 60 милиарда, които стоят на трупчета в Брюксел и не се знае дали ще ги вземем. За да има тройка от тотото, трябва да пуснем фиш, а ние не сме си разписали фиша", каза Карадайъ. Той призова за усилия в посока на това евросредствата да стигнат до българските граждани. Габровски изтъкна, че тезите на ДПС показват, че по повечето неща мислят в една посока, но ако няма работещо правителство, няма как да бъдат изпълнени.