Ще има ли кинофестивал в Кан?

Вместо през май събитието може да се проведе през лятото

Култура
17:17 - 06 Януари 2021
1321
Ще има ли кинофестивал в Кан?

Кинофестивалът в Кан, който по традиция се провежда през месец май, ще се състои през 2021 г., но с възможно известно отлагане за периода в края на юни или юли, в зависимост от изискванията на санитарните мерки, предаде Франс прес.

Най-важният кинофорум на седмото изкуство не можа да бъде проведен през месец май 2020 година заради пандемията. Сега организаторите си осигуряват още малко време, за да преценят ситуацията.

Засега кинофестът е програмиран за периода 11-22 май. Но разпространението на пандемията може да поднесе изненади и през тази година. Така че организаторите си запазват два прозореца с дати между края на юни и края на юли.

Кинофестивалът в Кан е сред най-престижните в света и на него тежко му се отрази пандемията, тъй като той не можа да се състои, докато неговите съперници, фестовете в Берлин и Венеция, можаха да се проведат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки за последния.

Тази година, първият голям кинофест в календара, Берлиналето, се отказа от класическото си издание. Той бе отложен за март, а конкурсната програма ще се състои онлайн заради пандемията. Прожекции, достъпни за зрителите, ще бъдат проведени през месец юни.