Ще има ли Народният театър нов директор?

Министерството на културата обяви конкурс за мястото на Мариус Донкин, актьорът може би ще се кандидатира пак

Актуални новини
11:13 - 02 Ноември 2021
3163
Ще има ли Народният театър нов директор?

Две седмици преди поредните предсрочни парламентарни избори Министерство н културата обяви конкурс за директор на Народния театър "Иван Вазов", тъй като 5-годишният мандат на Мариус Донкин изтече на 1 септември 2021 г. Месец преди нова ведомството, оглавявано от проф. Велислав Минеков обяви конкурси за директори на почти всички държавни столични театри и на редица театри и опери в другите градове. Конкурсът за шеф на Народния бе обявен последен.

Кандидатите за театрални директори трябва да имат висше образование в областта на изкуствата и магистърска степен, като специалността им трябва да е "Театрално изкуство" или арт мениджмънт.

Трябва да имат и най-малко 5 години професионален опит в областта на културата. Предимство ще е владеенето на западен език и притежаването на квалификация по мениджмънт, както и компютърна грамотност.

Конкурсът се провежда чрез разглеждане на представените документи и концепцията за развитие на съответните театри и опери и събеседване.

В срок от един месец от публикуването на обявата кандидатите за директор на Народния театър трябва да представят в Министерството на културата нужните за участие документи.

Към тях трябва да бъде приложена и концепцията за развитието на Народния театър „Иван Вазов” за срок от пет години. Тя трябва да е в седем екземпляра, подписани от кандидата, в затворен непрозрачен плик, в обем не повече от пет страници.

Концепцията трябва да съдържа подробен репертоарен план с постановъчни екипи за първата година, тенденции в развитието на репертоара за останалите години - жанрови намерения, постановъчни екипи, възможности за разширяване на зрителската аудитория, планиране на основните показатели: брой спектакли за една година, брой зрители, средна цена на билет, планиране на съвместни проекти с други театри, с международни организации и други културни организации.

Най-вероятно 71-годишният актьор Мариус Донкин ще кандидатства отново за директорския пост, но е твърде възможно да има и сериозна конкуренция за поста.

Ведомството на Минеков търси титуляри и за директори на Сатиричния театър, Театър „Българска армия“, Младежкия театър. Калин Сърменов, Мирослав Пашов и Владимир Люцканов бяха избрани на постовете си почти по едно и също време с Мариус Донкин и четиримата бяха назначени почти едновременно. Най-дълго на поста се задържа Владимир Люцканов, известен като Бате Влади от популярното от близкото минало детско предаване „Измислици премислици“. Той ръководи Младежкия театър вече 16 години, т.е. 4 мандата.

Освен за трите театъра в София се търсят директори и за театрите в Пловдив, Враца, Шумен, Русе и Стара Загора. Конкурси за нови шефове са обявени и за държавните опери в Бургас и Русе. По информация на Lupa.bg Калин Сърменов със сигурност ще участва в новия конкурс за директор на Сатирата, още повече, че той се доказа като успешен мениджър и въпреки пандемията успява да привлича зрители с нови постановки. Освен това Сърменов вдигна заплатите на актьорите и на техническия персонал с над 50%, като заплатите в комедийната трупа са сред най-високите в страната. Самият актьор също участва активно в редица спектакли и е драматург и режисьор на някои от тях.

Мирослав Пашов е начело на Военния театър вече 11 години и все още не е ясно дали ще предпочеге да се кандидатира за нов мандат. Същото важи и за Владимир Люцканов, който е ветеран сред театралните директори в страната.

По време на служебното правителство на Стефан Янев, назначено от президента Румен Радев, бяха проведени и конкурси за шефове на театралните трупи в Търговище, Благоевград, Силистра, Кърджали, Разград. Някои от новите директори вече заеха местата си. За всички директори в сферата на културата се изисква да са магистри в областта на изкуствата или на хуманитарните науки. Странно обаче е занижен срокът, който се изисква за професионален опит в областта на културата – едва 1 година. Съвсем скоро трябва да бъде избран и нов шеф на Националния филмов център, след като Минеков уволни досегашната директорка Жана Караиванова заради нередности при финансирането на филми.

В арт гилдията се надяват, че новите директори на театрите и оперите няма да са политически назначени, а ще са познати и утвърдени имена в театъра и музиката. Калин Сърменов е близък до ГЕРБ и многократно е изразявал публично подкрепа за Бойко Борисов и това може да му изиграе лоша шега при настоящия конкурс за директор на Сатирата. Освен това актьорът е и в инициативния комитет за подкрепа на кандидат-президента проф. Анастас Герджиков, докато Минеков подкрепя Румен Радев. Както е известно служебният министър на културата Велислав Минеков е един от водачите на протеста срещу екс премиера от миналото лято.