Ще има ли ски сезон в Европа?

Австрия и Испания готови да отворят зимните си курорти, Франция и Германия - против

Актуални новини
18:27 - 02 Декември 2020
2830
Ще има ли ски сезон в Европа?

Европа остава разединена по въпроса за ски сезона. Седмица, след като Германия поиска координация между страните-членки на ЕС, за да не се отварят зимните курорти поне до края на годината, вече се оформят два лагера, съобщава Би Ти Ви.

Франция подкрепи Германия като забрани лифтовете поне до 1 януари и обяви, че на всички французи, прекарали ски ваканция в чужбина, ще се налага карантина на връщане.

Белгия и Италия също демонстрират солидарност. От другата страна застават Австрия и Испания, които се готвят да отворят зимните си курорти, и ще посрещат и чужденци.

Конкуренцията е огромна, тъй като съседите им Швейцария, Лихтенщайн и Андора също са готови да приемат скиори от цяла Европа. 

Същевременно българското Министерство на туризма ще получи допълнително 2,435 млн. лв. в бюджета си за тази година, за да проведе "масирана рекламна кампания" за популяризиране на зимните курорти в България. Това реши правителството на днешното си заседание. 

Рекламата ще бъде насочена към българските туристите, както и към съседните на България страни. Заради COVID-пандемията зимните ни курорти не може да разчитат този сезон на традиционни туристи като англичани, германци, израелци, руснаци. Авиокомпаниите в момента не осъществявате редовни полети, спрени са и всички чартърни програми от Германия, Великобритания и Израел. Затова надеждите са насочени основно към гости от съседните Търция, Гърция, Сърбия, Северна Македония и Румъния, които пътуват до страната ни със собствен транспорт.