Ще избухне ли втора гражданска война в САЩ?

САЩ
09:33 - 23 Юни 2020
5347
Ще избухне ли втора гражданска война в САЩ?

На фона на разширяващите се протести срещу расизма и полицейското насилие в САЩ, една трета от избирателите в страната вярват, че Америка е на ръба на нова гражданска война. В същото време афроамериканците са най-малко оптимистични, че протестите ще доведат до позитивна промяна и подкрепят най-силно премахването на статуи и мемориали на Конфедерацията от публични пространства, показва последното онлайн проучване на авторитетната социологическа компания Rasmussen Reports, цитирано от Агенция "Фокус".

Според последната анкета, 34% от вероятните избиратели смятат, че САЩ може да преживеят втора гражданска война през следващите пет години, но това включва само 9%, които допускат, че това е много вероятно. Показателите по тези въпроси преди 2 години са били съответно 31% и 11%.

Докато демократите бяха по-притеснени от предстояща гражданска война през 2018 г., сега републиканците (40%) са по-склонни от демократите (28%) и избирателите, които не са свързани с нито една основна партия (38%), да видят втора гражданска война на хоризонта.

Тридесет и девет процента (39%) от всички избиратели смятат, че премахването на конфедеративните символи, имена и паметници в цялата страна в чест на онези, които са се борили в първата гражданска война, ще помогне за расовите отношения. Двадесет и седем процента (27%) не са съгласни и смятат, че това ще навреди на расовите отношения. Тези цифри са обърнати от август 2017 г., когато 28% са казали, че премахването на символите ще помогне за расовите отношенията, докато 39% са смятали, че вместо това ще навреди. Малко са се променили останалите 28%, които смятат, че премахването на публичните следи от Конфедерацията няма да окаже влияние.

Тридесет и седем процента (37%) смятат, че настоящите протести срещу убийството на невъоръжен чернокож от полицията в Минеаполис ще доведат до дългосрочна и значима расова промяна в Америка. Тридесет и един процента (31%) не са съгласни, докато също толкова (32%) не са сигурни.

Не толкова отдавна, през миналия ноември, 73% от възрастните в САЩ декларираха, че американците трябва да се гордеят с историята си. Но 32% от демократите споделят оценката на губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо, че „никога няма да направим Америка отново велика. Тя всъщност никога не е била толкова велика“.

Жените и тези под 40 години гледат по-благосклонно на протестите и стремежа за унищожение на публичните следи от Конфедерацията, отколкото мъжете и по-възрастните избиратели. По-младите избиратели са далеч по-притеснени от евентуална нова гражданска война.

Само 29% от чернокожите вярват, че настоящите протести ще доведат до дългосрочна и смислена расова промяна в Америка, в сравнение с 35% от белите и 48% от други избиратели на малцинствата. Черните (54%) са далеч по-уверени от белите (36%) и други малцинства (40%), че премахването на символи, имена и паметници на Конфедерацията ще помогне на расовите отношения.

Шестдесет и четири процента (64%) от демократите смятат, че премахването на всички следи от Конфедерацията ще помогне на расовите отношения, като това мнение споделят само 19% от републиканците и 31% от независимите.

Сред избирателите, които смятат, че изтриването на историята на Конфедерацията вреди на расовите отношения, 50% смятат за вероятно избухването на гражданската война през следващите пет години.

Повечето американци не смятат, че техните сънародници знаят много за миналото на нацията и поставят под въпрос точността на повечето учебници.

През 2017 г. след расовото напрежение в Шарлътсвил, щата Вирджиния, 50% от избирателите бяха съгласни с президента Доналд Тръмп, че е „тъжно да видим как историята и културата на нашата велика държава се унищожава заедно с премахването на красивите ни статуи и паметници“.

Преди 3 години 94% са заявили, че е по-добре да се опитаме да се поучим от грешките на миналото, отколкото да ги заличим.