Ще издържи ли Павел Васев транспортирането си до София?

Актуални новини
00:15 - 01 Май 2019
3573
Ще издържи ли Павел Васев транспортирането си до София?

Началникът на клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ проф. д-р Николай Габровски замина спешно за Русия, за да прегледа Павел Васев. Както е известно, интелектуалецът, който е шеф на Българския културен институт в Москва, прекара инсулт преди 4 месеца, а състоянието му не се подобрява.

За да прецени дали Васев може да бъде транспортиран обратно в България, за Москва замина лично проф. Габровски. Той е одобрил транспортирането му в България, но е уточнил, че все пак съществува риск.

Основният двигател по прибирането на Павел Васев у нас - Вежди Рашидов, коментира, че Габровски е бил понеделник вечер при болния. Той обяснил, че няма промяна и че режисьорът все още в кома, но състоянието му е стабилно и ще може да бъде транспортиран в страната ни.

В момента Павел Васев е на командно дишане, но лекуващите са одобрили връщането му в страната. Мнението на руските лекари е същото. Между 8-и и 10-и май Васев трябва да бъде транспортиран в България с правителствен самолет. Той ще бъде придружен от анестезиолог и медицинска сестра от „Пирогов“.

„Състоянието му е много тежко, но стабилно. Това ще позволи да го качим нависоко. Със самолет винаги има опасност заради налягането. Вярваме, че всичко ще бъде наред, ще си го приберем и тук ще оздравее. Надежда винаги има“, коментира Вежди Рашидов.

Той уточни, че е важно да се знае, че разходите по транспортирането с правителствения самолет са покрити от приятели на Павел Васев. Те са събрали за около месец сумата от 12 000 евро, необходими за заплащане на транспортирането. Своята символична лепта дадоха и зрителите на Сатиричния театър, където от няколко месеца тече кампания за подпомагане на лечението на Павел Васев.