Ще ни приемат ли в Шенген през декември?

Гласуването за включването ни с Румъния е насрочено по време на испанското председателство

Свят
21:06 - 19 Октомври 2023
4424
Ще ни приемат ли в Шенген през декември?

Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз предвижда гласуване през декември за приемането на България и Румъния в Шенген, съобщи телевизия "Евронюз", като се позова на изявление на испанския министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка.

Приемането на нови държави в шенгенското пространство, в което гражданите на страните членки може да пътуват свободно, без да преминават през граничен контрол, трябва да бъде единодушно одобрено от Съвета по правосъдието и вътрешните работи, в който заседават вътрешните министри. Декемврийското събиране на съвета е насрочено за 5 и 6 декември.

"Ние се надяваме на последното заседание на Съвета по правосъдието и вътрешните работи това (приемането на България и Румъния в Шенген - бел. ред.) да стане реалност", заяви испанският вътрешен министър пред телевизия "Евронюз" в четвъртък. Той отбеляза, че присъединяването на двете страни към шенгенското пространство е "приоритет" на испанското председателство.

"Убеден съм, че това е възможно. Ще направим всичко по силите си през декември, за да постигнем споразумение. Стискам палци, работим много здраво по въпроса", добави той.

Кандидатурите на България и Румъния бяха гласувани на съвета на вътрешните министри и през декември 2022 г., но Нидерландия и Австрия наложиха вето на влизането на България, а Виена вдигна червен флаг за Румъния.

За да подобри охраната на външните граници през март, Европейската комисия започна да финансира проекти за подобряване на граничния контрол и процедурите за прием на мигранти в България и в Румъния. В четвъртък комисията отчете напредък и в двете държави. "Резултатите дотук са многообещаващи", заяви еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон в четвъртък в Люксембург, където заседават вътрешните министри от ЕС.