Ще ни върнат ли парите за тока и парното?

Актуални новини
13:10 - 15 Декември 2020
3662
Ще ни върнат ли парите за тока и парното?

Само преди няколко дни Върховният административен съд обяви цените на тока и парното за незаконни. Какво означава това за потребителите – че всички сметки след април 2017 г. трябва да бъдат преизчислени и надвзетото да бъде върнато. Дали обаче ще се случи?

Нa 27 aприл 2017 г. Върховна административна прокуратура прoтecтирa прeд Aдминиcтрaтивeн cъд Coфия-грaд рeшeниe нa Кoмиcиятa зa eнeргийнo и вoднo рeгулирaнe, c кoeтo ce измeнят прeдeлнитe цeни нa тoплиннaтa eнeргия и нa прeфeрeнциaлнитe цeни нa eлeктричecкaтa eнeргия, считано от 07.04.2017 г. С въпросното решение на КЕВР цените на топлинната енергия се повишават с повече от 25 процента.

„Теоретично следва, че автоматично всички останали последващи цени след април 2017 г. са незаконни. Реално всичко трябва да бъде преизчислено по старите цени - без увеличенията от 2017 г. Но на практика това няма да се случи, ще стане същото като със газа. Ще кажат – ще ги върнем, ама друг път”.

Така коментира казуса пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

В началото на март 2020 г. стана ясно, "Булгаргаз" и "Газпром" са постигнали споразумение за намаление на цената на газа със задна дата - от 5 август 2019 г., и руското дружество ще върне около 150 млн. лв. До момента обаче крайните потребители не са усетили това по сметките си. „Върнаха нещо на големите фирми и на топлофикациите, а на абонатите просто им казаха – няма да ви вдигаме много цените”, припомни Божилов.

Според юриста енергийните дружества разчитат на това, че хората няма да имат нерви и финанси да тръгнат да си търсят правата. 

„Ако бяхме нормална държава като Щатите например, щяха да се съберат хиляди хора да ги сурвакат – с искове и дела. А тука – като отидеш на адвокат и той ти поиска 500 лв. за консултация, хората се отказват”, възмути се Даниел Божилов.