Ще одобри ли британският парламент договора за Брекзит?

На Джонсън няма да стигнат 15-20 гласа за нужните 320, прогнозира US-компания

Новини
22:40 - 17 Октомври 2019
2295
Ще одобри ли британският парламент договора за Брекзит?

Британският премиер Борис Джонсън е уверен, че споразумението за Брекзит ще бъде гласувано в събота от Камарата на общините, предаде Ройтерс.

"Дълбоко съм убеден, че когато моите колеги в парламента проучат това споразумение, те ще пожелаят да гласуват за него в събота и през следващите дни", каза Джонсън пред репортери в Брюксел.

Според британския премиер има много добра възможност за депутатите в Камарата на общините да изразят демократичната воля на народа и да осъществят Брекзит. „Не мисля, че има някаква възможност за отлагане. Трябва да се справим и да приключим до 31 октомври", заяви Джонсън.

Американската консултантска компания "Юрейша груп" (Eurasia Group) обаче прогнозира, че издействаната от британския премиер сделка може да бъде отхвърлена с малка разлика от Камарата на общините.

"Без Демократическата юнионистка партия изглежда на Джонсън няма да стигат между 15 и 20 гласа за необходимите 320 за гарантиране на победата", твърди компанията, специализирана в оценка на политическите рискове. Според нея от днес до събота усилията на Джонсън ще се съсредоточат в "ухажване" на евроскептиците от т.нар Европейска изследователска група (European Research Group - ERG), бившите консерватори и лейбъристите в парламента, предаде Ройтерс.