Ще остави ли Путин 1 милиард души без интернет?

Руските подводници може да прекъснат комуникациите между Европа и Америка

Новини
10:45 - 17 Април 2024
6334
Ще остави ли Путин 1 милиард души без интернет?

Адмирал Дидие Малетер, зам.-командир на Морското командване на НАТО, предупреди, че подводната „хибридна война“ на Русия застрашава 1 милиард души, предаде The Guardian.

Европа и Северна Америка са изключително уязвими заради подводната инфраструктура като тръбопроводи и кабели.

Мрежата от подводни кабели и тръби, от които зависят захранването и комуникациите на Европа, не са изградени, за да издържат на „хибридната война“, водена от Москва и други противници на НАТО, предупреди адмиралът.

Дидие Малетер посочва, че Русия е разработила хибридни тактики за водене на война и по море, което означава, че

икономиките на редица държави са застрашени.

Неговият коментар е направен на фона на продължаващата вече трета година пълномащабна война на Русия срещу Украйна, както и на саботажите през последните месеци на тръбопроводи.

Въпреки задълбочените разследвания от множество държави, саботажите не са разкрити и до днес. „Това е въпрос за сигурността за близо 1 милиард цивилни граждани (в Европа и Америка). Трябва да бъдем защитени и добре снабдени от нашата жизненоважна подводна инфраструктура“, посочи натовският командир. Русия би използвала всеки инструмент, който има, за да нанесе щети на европейската икономика и сигурност.

„Голяма част от сегашната инфраструктура е била разработена за първи път от частния сектор, което я прави изключително уязвима. Те [компаниите, отговорни за тях] не знаеха, че такава хибридна война ще се развие толкова бързо.

Повече от 90% от интернета минава под вода“,

заяви Малетер. Заради заплахите натовски подводници и кораби патрулират в Черно море, Балтийско море, Средиземно море и световните океани.