Ще отнемат ли шофьорските книжки на пенсионерите?

Актуални новини
18:22 - 01 Май 2019
17400
Ще отнемат ли шофьорските книжки на пенсионерите?

КАТ да провери уменията на всички шофьори над 70-годишна възраст и ако трябва, да отнеме книжките на тези, които заради възрастта си са със забавени рефлекси. За това настояват пътни инспектори и инициират спешни поправки в закона, както е навсякъде по света. В повечето страни, водачите над 65-годишна възраст са длъжни да подновяват шофьорските си книжки на всеки 2 или 3 години, като освен това доказват уменията си с изпит-кормуване.

Около 13% от хората над 64-годишна възраст в България са шофьори, а според статистиката на регистрираните пътно-транспортни произшествия четири пъти е по-голяма вероятността те да загинат като водачи в инцидент на пътя. Това обясни Малина Крумова, председател на Агенцията „Безопасност на движението по пътищата" днес.

Затова сред обсъжданите мерки на този етап е по-възрастните шофьори да минават по-често на медицински прегледи, но все още не е конкретизирана нито възраст, след която да се прилага подобно изискване, нито честота на контрола. „Не зная защо в публичното пространство се коментира точна възраст от 60 години – това трябва да е резултат от експертна медицинска оценка, която все още не е направена“, подчерта Крумова. И поясни, че е възможно изискването да се прилага след 65 или 70 години. „Всичко към този момент са само спекулации, но да, има идея по-възрастните водачи да се явяват по-често на прегледи“, каза още председателят на държавната агенция.

Малина Крумова е категорична, че на този етап няма да се отнемат книжки на шофьори заради напреднала възраст

Малина Крумова беше категорична, че на този етап не се обсъждат допълнителни тестове или други изисквания за никоя група шофьори. „Говорим само за мерки, които и в момента се прилагат“, акцентира тя и даде пример, че в момента, при подновяване на всеки 10 години на шофьорската книжка в категория B, се изисква предоставянето на медицинско свидетелство.