Ще отнеме ли патриарх Неофит ордена на Путин?

Партията "Ние идваме" иска руският президент да върне църковното отличие “Св. цар Борис - Покръстител”

Топ
15:46 - 30 Март 2022
1585
Ще отнеме ли патриарх Неофит ордена на Путин?

В канцеларията на Светия Синод на Българската Православна църква бе заведено искане от над 290 християни за отнемане на орден “Св. цар Борис - Покръстител”, златен – най-високото отличие на БПЦ, връчен на Владимир Путин през 2003 г., съобщиха от партията "Ние идваме!"

Подписката е заради кръвопролитието в Украйна и убийствата на мирни граждани, както и погазването на няколко от Божиите заповеди.

Между подписалите петицията са Валентина Василева, Николай Хаджигенов, Мария Капон, Любомир Каримански, Георги Табаков, Павла Крънтева, Иеромонах Рафаил - Росен Стефанов, Теодора Сърбинска, Елена Коцева, Валентина Ташкова, Горан Благоев, Арман Бабикян, Димитър Даскалов, Николай Слатински, Иво Никодимов, Стойчо Кацаров, Камен Влахов, Бинка Пеева, Пауляна Новакова, Орфей Дуевски, Борис Панкин, Ева Мария Сикорска и други.

Събирането на подписи продължава. Всички са в очакване на решението на предстоятелите на Българската Православна Църква и Негово Светейшество Патриарх Неофит, добавят от "Ние идваме!".

"Този срам не бива да тегне върху снагата на българското православие. Изтреблението на мирни жители и християни - деца, жени и старци нямат оправдание нито пред Господ, нито пред пастирите му на Земята. Награденият прегази с делата си част от основните Божи заповеди, което е непростим грях за всеки християнин", пише в писмото.

"Освободете ни от срама, че нашите предстоятели са наградили човек, който е толкова далеч от принципите на вярата, колкото изчадието адово от същността на християнската етика и морал. Съзнаваме, че отличието е дадено в друго време и по друг повод, но не би имало оправдание днес това достойнство да остане негово притежание", завършва обръщението към патриарха и БПЦ.