Ще отпаднат ли визите за българи за САЩ?

Румънците пътуват свободно

Новини
10:15 - 05 Септември 2024
3454
Ще отпаднат ли визите за българи за САЩ?

Румънски медии обявиха очаквано отпадане на визите за румънски граждани при пътуване до САЩ от октомври 2024 г. На този фон изглежда, че България изостава. Какъв е напредъкът на българската страна по отношение на отмяната на визовия режим, пита депутатът Мартин Димитров министъра на вътрешните работи Иван Кондов.

Според министъра в резултат на целенасочена дейност на Междуведомствената работна група и на българското правителство напредъкът на България по изпълнение на критериите за включване в Програма за безвизови пътувания на САЩ е осезаем, пише Pariteni. 
 
Съставът на работната група, която трябва да координира дейностите за покриване на критериите за включване на България в програмата, е бил актуализиран през май 2024 със заповед на премиера, уточнява вътрешният министър.

По думите му в края на май е имало и среща във Вашингтон, като тристранните срещи по постигане на визова реципрочност със САЩ се организират от Европейската комисия, с участието на България, Румъния и Кипър. 
 
Работната група е предложила да се проведе информационна кампания относно процеса на кандидатстване за виза за САЩ, с цел намаляване на дела на отказаните визи. За миналата година процентът на отказите за издаване на виза е 11,61%, което значително надхвърля изискването той да е до 3%. Планирано е кампанията да се проведе през последното тримесечие на тази година, допълва още Кондов.