Ще пием ли "мляко от хлебарки"?
Лабораторните анализи показват впечатляващи хранителни стойности на веществото

На пръв поглед идеята да се пие мляко, извлечено от червата на едно от най-омразните за хората насекоми, изглежда абсурдна. Въпреки това научни изследвания показват, че "млякото от хлебарки" може да има сериозен потенциал като суперхрана.
Веществото се произвежда от специфичен вид – Diploptera punctata, известна още като Pacific beetle cockroach. Тя е единствената позната хлебарка, която ражда живи малки, вместо да снася яйца. За да изхранва потомството си, женската отделя в организма си хранителна субстанция под формата на протеинови кристали, намиращи се в нейното средно черво.
Тези кристали представляват уникален биологичен продукт – съдържат протеини, въглехидрати и мазнини в изключително балансирано съотношение. В тях присъстват и всичките девет незаменими аминокиселини, което ги прави пълноценен източник на протеин – рядкост сред немесните храни.
Кристалите включват захари, мастни киселини (вкл. омега-3 и омега-9), витамини и минерали. А според учените калорийната стойност на това мляко е 3-4 пъти по-висока от тази на кравето или биволското мляко.
Лабораторните анализи показват впечатляващи хранителни стойности на млякото от хлебарки. То съдържа приблизително 45% протеини, 25% въглехидрати и 16–22% мазнини. Включва всички важни за чосека аминокиселини, богато е на мастните омега-3 и омега-9 киселини. И 250 мл съдържат около 700 kcal при около 150 kcal в кравето мляко.
Уникалното е, че протеиновите кристали се разграждат бавнo и равномерно по време на храносмилането. Това означава, че те осигуряват дълготрайна енергия и постепенно освобождаване на хранителни вещества – нещо като биологична батерия.
Някои учени дори наричат млякото от хлебарки “идеалната суперхрана” – компактна, концентрирана и пълноценна.а.