Ще поскъпнат ли шоково горивата заради зелената сделка?

В рамките на един месец има поевтиняване

Новини
11:00 - 07 Май 2024
3610
Ще поскъпнат ли шоково горивата заради зелената сделка?

Натискът на зелената сделка е много силен и Европа става все по-зависима. Още не е започнало това да се усеща в България, но ще се случи скоро.

Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

„От 2027 г. започваме да търгуваме с емисиите. Това ще оскъпи доста горивата. Още през тази година ще имаме нови биогорива и изисквания“, добави той.

„Електромобилът няма все още развита мрежа нито в България, нито в Европа, а и е прекалено скъп“, прогнозира той.

След като водещият Златимир Йочев каза, че 27% от капацитета за рафиниране на петрол в Европа са застрашени от затваряне заради отслабващите маржове на печалба и натискът за намаляване на въглеродните емисии, експертът коментира, че това е повод за безпокойство на стария континент, защото тук е единственото голямо формирование, за разлика от САЩ, Китай и Русия, което губи рафиниращи мощности. За последните десет години Европа е загубила над 35 рафинерии, уточни Бенчев.

„В рамките на един месец има поевтиняване на пропан бутана и на дизела с около процент и повишаване на цената на бензина с около 2%. Това се дължи на факта, че търсенето на горивата започва да нараства през лятото“, добави той.

„Не очаквам поскъпване на бензина, защото в САЩ предстоят президентските избори и никой американски президент не обича високи цени на петрола. Стойността му да се задържи около тези нива, които са в момента“, заяви Бенчев. 

„В момента се купува бразилски и казахстански петрол от танкери, които се смесват, за да може рафинерията да работи. За да стане това с един тип петрол, трябва дългосрочен договор. Нужно е предприятието да бъде спряно и пренастроено. Това са нормални процеси, които в момента няма да се случат“, каза още той.