Ще поздрави ли Румен Радев първия ни олимпийския шампион?

Роденият в Украйна Семен Новиков още не е получил поздравителна телеграма от държавния глава за златото за България

Париж 2024
01:11 - 09 Август 2024
2058
Ще поздрави ли Румен Радев първия ни олимпийския шампион?

Ще поздрави ли президента Румен Радев първия олимпийски шампион на България от игрите в Париж – роденият в Украйна борец Семен Новиков? Този въпрос беше повдигнат в социалните мрежи часове, след като 26-годишния Семен спечели титлата в олимпийския турнир по класическа борба в категория до 87 килограма и донесе първо злато за България на Игрите в Париж. Златото е първо за българската борба от 24 г. насам, след олимпийската титла на Армен Назарян от олимпиадата в Сидни през 2000 г.

Великото спортно постижение на Семен Новиков и златния олимпийски медал, който роденият в Харков борец донесе за България, обаче разпалиха геополитически страсти в социалните мрежи. Намират се и такива, които недоволстват, че България е започнала да действа като арабска монархия, която с петродолари пазарува готови шампиони от всякакви националности.

Олимпийският шампион на България Семен Новиков е родом от Харков и до 2022 г. се състезава за родната си Украйна, за която печели европейска титла през 2020 г. През пролетта на 2023 г. той получи българско гражданство и като борец на националния отбор по класическа борба стигна до бронзов медал на световното първенство в Белград и на европейското в Загреб през 2023 г.

Въпреки, че осигури първото олимпийско злато за България, Семен Новиков все още не е получил поздравителна телеграма от държавния глава Румен Радев, което накара мнозина да се съмняват, че това се дължи на украинския произход на бореца. Паметливи припомниха, че на Олимпийските игри в Токио Румен Радев отправи поздравителен адрес до ансамбъла от националния отбор по художествена гимнастика само час, след като грациите ни завоюваха златни медали.

„Ако беше натурализиран руснак, Радев вече да е вдигнал „Фалкона“ към Париж“, гласи едно от обвиненията в социалните мрежи за мудната реакция на държавния глава.