Ще "скъсат ли г*за" на Соня Момчилова?!

Шефката на СЕМ може да бъде уволнена заради скандалните си изявления, и от ГЕРБ настояха да си даде оставката

Актуални новини
20:50 - 13 Юли 2023
12900
Ще "скъсат ли г*за" на Соня Момчилова?!

Серията от скандали, които успя да забърка шефът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова, твърдейки че кланетата в Буча са украинска пропаганда и че посолството на Украйна действа под натиск срещу нея, най-сетне разклатиха стола ѝ. Възможно е до дни авторката на текста на незабравимата песен на Слави Трифонов "Ще ти скъсам гъза" (Момчилова твърди, че е горда с това свое произведение и не се срамува от него), да бъде отстранена от регулатура, научи Lupa.bg. А депутатите и колегите й от СЕМ днес подкрепиха символичното късане на правомощията й като шеф на медийния надзор.

Острите реакции на посолството на Украйна в София срещу изказванията на Момчилова, вече са чути и в редиците на ГЕРБ. Депутати от партията днес директно искат оставката на Момчилова, за първи път срещу публичните ѝ прояви заговори и комисарят, излъчен в регулатора от партията на Бойко Борисов - Галина Георгиева.

Заседанието на СЕМ днес бе особено напрегнато. Колеги на председателя на медийния надзорник Соня Момчилова поискаха отстраняването й

"На предишно заседание мнозинството от членовете на СЕМ се разграничиха от изявленията на госпожа Момчилова, което трябваше да я подтикне да прецизира изявите си и да преосмисли поведението си. Явно обаче това не се е случило и нейното поведение отново е в дневния ред... Като депутат обаче имам правото на съвет и отношение към резултатите от работата на регулаторните органи. Затова бих посъветвал г-жа Момчилова да подаде оставка като председател на СЕМ и ако желае, да продължи с изявите на личното си мнение да го прави като член на регулатора от квотата на президента. След заседанието, което изгледах, съм още по-убеден, че имаме нужда от нов Закон за радиото и телевизията, който да отчете актуалните предизвикателства, както пред медиите, така и пред медийния регулатор", посочи в своя публикация във фейсбук депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който се оказа, че е бил сред зрителите на редовното заседание на СЕМ, излъчвано и онлайн в четвъртък.

Тома Биков от ГЕРБ препоръча на Соня Момчилова да се оттегли като председател на СЕМ

Оказа се, че Момчилова вече губи подкрепа и в самия СЕМ. Срещу нея за първи път заговори представителката на ГЕРБ в регулатора Галина Георгиева.

По-скромни критики направи и Габриела Наплатанова, от президентската квота в СЕМ. "Налага се за първи път да си позволя да помоля председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) да се въздържа от участия, в които е канен като председател и да изразява мнения, различни от колегиалната позиция, от изводите от докладите, които съветът е правил", коментира Галина Георгиева.

Темата за публичните изяви на председателя на съвета Соня Момчилова бе предложена за обсъждане в четвъртък от друг член на регулатора – Пролет Велкова, която е в съвета от квотата на ДБ. Именно Велкова на предходното заседание поиска оставката на Момчилова заедно със Симона Велева, избрана от кмвотата на ПП в СЕМ. Тогава обаче Габриела Наплатанова, Галина Георгиева и самата Момчилова дори не допуснаха за обсъждане тази точка.

"Мисля, че на дневен ред пред нас отново е много неприятен въпрос, който е на дневен ред и в обществото ни - поредната медийна изява на председателката, поредната реакция от страна на украинското посолство в България", коментира Велкова по време на заседанието.

По думите ѝ Момчилова за пореден път обижда гражданите на Украйна, която абсолютно незаслужено и агресивно e нападната.

"В това си интервю (от 12 юли, пред БНР) вие казвате, че посолството на Украйна е реагирало под натиск. Озадачаващо е. Под чий натиск? Нали разбираме, че това е недопустимо да се твърди – че цяла една държава реагира на ваше публично изявление под нечий натиск?", допълни възмутената Пролет Велкова.

Тезата, че председателят на СЕМ трябва публично да изразява позиции, които са еднозначни с тези на медийния регулатор като орган, бе подкрепена от Габриела Наплатанова, член на съвета, която минава за особено близка до президента Радев. "За да се избегне многостранно тълкуване на думи на председателя, вероятно би следвало председателят, когато изразява позиции по такива въпроси, да съгласува с останалите членове на съвета това, което той ще предприеме, каква медийна изява ще има и каква позиция ще застъпи там, като ясно разграничава своето лично мнение", коментира Наплатанова. Според нея това трябва да бъде разписано в правилника на СЕМ.

Соня Момчилова обаче продължава да настоява, че проблем в поведението й няма.

"Категорично смятам, че не съм казала нищо, с което да злепоставя регулатора. Казах, че допускам, че позицията на украинското посолство е резултат от нечие въздействие, тълкуване и спекулации с моите думи", коментира Соня Момчилова. Според нея тя не е обидила украинския народ , тъкмо обратното – обяснила е, че от нейна страна е налице пълно съчувствие, състрадание и съпричастност към неговата съдба.

Соня Момчилова обясни, че винаги уточнява в свои публични изяви, когато изразява свое лично мнение. Тя посочи, че интервюто в програма “Хоризонт” е било “много по-продължително” и е претърпяло техническа обработка и монтаж. Момчилова коментира, че е изразила лично мнение по повод въпрос за състоянието на българската журналистика в момента. “Аз съм журналист с над 30-годишна практика. Нормално е от страна на колегите да има въпроси към мен в лично качество”, допълни тя.