Ще се преброяваме онлайн с електронна карта

Актуални новини
16:27 - 06 Януари 2021
1384
Ще се преброяваме онлайн с електронна карта

Заради пандемията националното преброяване на населението ще става онлайн чрез електронна карта. Това става ясно от статистическа програма за 2021 г. на НСИ, разгледана на днешното правителството заседание.

От решенията на Министерски съвет става ясно, че преброяването у нас се провежда в една година с държавите членки на Европейския съюз. Основната му цел е да осигури надеждна и изчерпателна информация за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд на страната към 2021 година, пише "Монитор". 

От правителството посочват, че изследването се подготвя от няколко години, а НСИ е предприел всички необходими мерки за безопасното му протичане въпреки безпрецедентната ситуация с COVID-19.

"Подготвена е онлайн платформа с електронна карта, която да позволи на гражданите да се преброят онлайн.

Националната статистическа програма за 2021 година включва общо 316 изследвания – както регулярни, провеждани от НСИ и органите на статистиката, така и нови дейности, свързани с националните и европейските приоритети. Програмата се опитва да отговори на засиления обществен интерес към Коронавируса и към социално-икономическите ефекти от извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната. Близо 62% от новите изследвания например са върху заетост, пазар на труда, субсидирани работни места", пишат от МС.

Става ясно също, че през 2021 г. Националната статистика ще участва в проекти на Европейската комисия като програмата за европейски сравнения 2021 г., наблюдение на работната сила, статистика на доходите и условията на живот. Всички тези дейности продължават усилията на НСИ да дава навременна и качествена информация, която да подпомогне управлението на кризата с COVID-19.