Ще се проведе среща между Вучич и Тачи в Братислава

Тя идва след месец на обтегнати отношения между Сърбия и Косово

Политика
12:08 - 05 Юни 2019
1753
Ще се проведе среща между Вучич и Тачи в Братислава

Държаният глава на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи ще се срещнат в словашката столица Братислава в четвъртък, 6 юни.

Целта на тази среща ще бъде реалистичен преглед на текущите възможности за срещата на високо равнище в Париж.

След разочароващия резултат от срещата на върха в Берлин на 29 април, страните отстъпиха назад от пътя към заключителното споразумение. Поради тази причина лидерите на двете страни са взели решение предварително да обсъдят и да се ангажират с предотвратяването на евентуален провал на срещата на върха в Париж на 1 юли.

Срещата на Тачи и Вучич се провежда в столица на държава, която не е признала Косово. В същия ден министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай ще пътува до Берлин за среща с канцлера на ФРГ Ангела Меркел. Кабинетът на германския лидер вече потвърди планираната среща, в рамките на която ще бъдат обсъдени преговорите за отношенията между Сърбия и Косово, както и процеса за нормализирането им. 

Напомняме, че преди седмица Александър Вучич нареди всички части на сръбската армия да бъдат поставени в степен на пълна бойна готовност поради навлизането на косовските специални части РОСУ в населеното предимно със сърби северно Косово.