Ще се справят ли Доналд и Мелания с коронавируса?

Президентът на САЩ и съпругата му се чувстват добре, съобщи лекарят на Белия дом

Общество
12:46 - 02 Октомври 2020
4007
Ще се справят ли Доналд и Мелания с коронавируса?

Ще се справят ли Доналд и Мелания Тръмп с коронавируса? Въпросът е на дневен ред, след като по-рано днес стана ясно, че американският президент е дал положителна проба за коронавирус след направен тест. Съпругата му Мелания също е заразена.

"Ще започнем карантинния процес незабавно и ще преминем през това заедно", написа Тръмп в туитър.

Tonight, @FLOTUS and
I tested positive for COVID-19. We will begin our quarantine and recovery
process immediately. We will get through this TOGETHER!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 2, 2020

По-рано президентът обяви, че ще се постави под карантина, след като негова близка съветничка е дала положителна проба за коронавирус. Става дума за 31-годишната Хоуп Хикс, бивш директор по комуникациите в Белия дом. Тя е сред най-близките съветници на Тръмп и често пътува с него. Хикс е била на борда на правителствения самолет, с който Тръмп пътува за първия си дебат с Джо Байдън в Кливланд във вторник.

"Хоуп Хикс, която работи толкова упорито без дори малко почивка, даде положителна проба за Covid-19. Ужасно! Първата дама и аз чакахме резултати от тестовете си. Междувременно започваме карантинния процес", написа Тръмп в туитър.

Hope Hicks, who has been working so hard without even taking a small break,
has just tested positive for Covid 19. Terrible! The First Lady and I are
waiting for our test results. In the meantime, we will begin our quarantine
process!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 2, 2020

Президентът и съпругата му се чувстват добре, съобщи лекарят на Белия дом. Той заяви, че очаква Тръмп да може да продължи да изпълнява задълженията си безпрепятствено по време на възстановяването си, предаде Асошиейтед прес.

Всички срещи на президента Тръмп за днес са отменени, показва редактираният график на Белия дом, цитира „Медиапул”.

Тръмп ще участва само в телефонни конферентни разговори, посветени на оказването на помощ на хора от третата възраст по време на пандемията. Отменени са 14 мероприятия на президента за днес, включително предизборен митинг в Санфорд, щата Флорида.

За последно Тръмп беше видян от репортери да се връща в Белия дом снощи и тогава изглеждаше здрав.

Тръмп е на 74 години, което го поставя под по-висок риск от усложнения от вируса, който до момента е взел над 200 000 жертви в САЩ, отбелязва АП.

Тръмп редовно е тестван за Covid-19. Той редовно обикаля страната през последните седмици на митинги с участието на хиляди души въпреки предупрежденията на здравни експерти да не организира масови прояви.

Тръмп е остро критикуван за подхода си към пандемията от новия коронавирус, от който са починали над 200 000 души в САЩ. Президентът пък хвали мерките си за справяне с кризата, отбелязва Ройтерс.

Тръмп е сред световните лидери, които дълго пренебрегваха опасността от заразяване. Месеци наред той отказваше да носи маска.