Ще си видят ли парите ужилените с 3 млн. пенсионери?

Разследващите проверяват дали някоя от "жертвите" не е помагач в схемата

Новини
10:19 - 04 Декември 2019
3359
Ще си видят ли парите ужилените с 3 млн. пенсионери?

В основата на гръмналата онзи ден схема за пенсионни измами е бивша служителка на НОИ Пловдив, която го е напуснала през 2009. Това заяви ръководителят на Районната прокуратура Чавдар Грошев. Вчера след брифинг на компетентните органи, стана ясно, че арестуваната Александрина Георгиева е завлякла 18 пенсионери, взимайки парите им за платен трудов стаж без реално да го заплати в НАП-Пловдив.

"След като е напуснала НОИ тя организира собствена фирма, която се занимава с пенсионни осигуровки. Така кандидат-пенсионри са подавали при тях документи, упълномощявали са нея за изработване на необходимите документи за пенсиониране. Тя е ощетила държавата с 3 000 000 лева", поде Грошев.

"Тя е обещала на тези, които нямат необходимия стаж, да направи така, че да взимат пенсии. Искала е пари, за да ги внесе в необходимите инситутиции, за да могат да взимат пенсия", добави той. Сумите варират от 2000 до 16 000 лева. Тя е заблуждавала хората, че тези суми ще бъдат внесени в НАП. Тя обаче е задържала парите у себе си. След това е създавала неистински пенсионни документи. Има липсващи и подменяни страници", заяви Грошев.

"Тя е подбирала такива фирми, като е заверявала стажовете на лицата, които или не са работили към настоящия момент, или такива, които не са съхранявали досиета на лицата. По този начин, заблуждавайки кандидат-пенсионерите, е създавала една привидна сигурност у тях", добави той. - "Знаела е как и ги е убеждавала, че знае как. Вместо да внесе тези пари в НОИ, тя е създавала неистински документи и е прибирала парите", констатира той.

До него бе и Александър Рогачев шеф на ОДМВР - Пловдив: "Печатите й са на несъществуващи фирми. Всичко сме иззели. С тях си е помагала, за да прави измамите", коментира той. - "В един по-стар период се установява липса на песнионни досиета, които са намерени при нея и предоставени на прокуратурата", добави Рогачев. Гошев заяви, че Александрина Георгиева е с мярка за неотклонение за задържане за 72 часа. Грошев разкри и каква ще е съдбата на заблудените пенсионери и ще трябва ли да върнат взетите пари от пенсии: "Първо трябва да установим доколко са били в заблуда и дали някои от тях не са работили с нея. После ще видим какво да правим", заяви той.