Ще спре ли държавата "циганизацията"?

Общество
14:30 - 02 Юли 2019
3460
Ще спре ли държавата "циганизацията"?

Лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов внесе в Министерския съвет "концепция срещу циганизацията в България", както той я нарица. Каракачанов е горд, че има личен принос в проектодокумента. 

Още през февруари той представи за обществено обсъждане концепцията, а през април тя беше представена и за разглеждане от отделните министерства. Предстои да бъде вкарана официално в дневния ред на правителството.

"Няма повече време за отлагане, прекалено дълъг стана списъкът с убийства, побоища и насилие, извършвани от представители на циганския етнос над хората в страната. Само за последните 2месеца станахме свидетели на поредица от криминални деяния, които нагнетяват нетърпимост и страх в обществото. А ситуацията в с. Розино, където и циганите искат изселването на циганска фамилия, която тероризира цялото село, е достатъчно показателна, че има нужда не от последващи действия на полицията, а от превантивни мерки от страна на държавата", се казва в позицията на вицепремиера.

Основната част от предложенията в концепцията са спиране на помощите при: отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута „социално слаб". При злоупотреба с парите от „детски" да се въведе отпускането на надбавки в натура.

Спиране на помощите при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция. Част от мерките по премахване на професията „социално слаб" е слагането на таван на социалните плащания към един човек или домакинство на годишна база, подчертават от ВМРО.

Красимир Каракачанов внесе днес в Министерския съвет "концепция срещу циганизацията в България"

От малката партия в управлението твърдят, че по отношение на образованието са нужни няколко основни стъпки, а именно: посещението на детски градини за децата трябва да е задължително от 4-годишна възраст. Освен това воеводите искат детските градини за всички деца да станат безплатни. В спешен порядък държавата трябва да подпомогне лицата, ненавършили 16 години, да се завърнат в училищата; тези над 18, които нямат поне основно образование, да бъдат подпомогнати да го завършат. При отказ за изпълнение на тези мерки отново да се предвиди спиране на социалните помощи, обясняват от ВМРО.

"С оглед на безразборната раждаемост в гетата предлагаме приемането на пакет от строги мерки по отношение на децата, които раждат деца – родителите им, както и самите те, да нямат достъп до социалната система на страната и да бъдат прилагани ефективно санкциите на действащото законодателство по отношение на безотговорните родители. При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки за доброволно ограничаване възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като доброволна възможност и за жените от цигански произход с над определен брой деца (3 и повече)", гласи още проектът на Каракачанов.

"Предвид лошата хигиена и ниска здравна култура на една голяма част от циганското население в страната да бъдат направени задължителни ваксинации при децата и при възрастните. При отказ – да важат правилата за отнемане на помощите. Използването на спешната медицинска помощ от здравно неосигурените лица трябва да се заплаща, когато сигналите за повикване не отговарят на критерия „спешност", пише още в концепцията.

Каракачанов пледира и за създаване на 3-годишна Национална програма за постепенно премахване на кварталите с преобладаващо циганско население и ограничаване на незаконното строителство. Това щяло да стане чрез недопускане на първоначално заселване на групи лица без адресна регистрация в съответното населено място. А лицата без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място, ако не се спази режимът за регистрация.

Според концепцията му за намаляване на престъпността сред циганите основна стъпка на държавата трябва да е разграждането на клановете и намаляване на влиянието на главатарите в гетата. Контролът на местата за търговия с метали трябвало да бъде затегнат, както и да се обърне сериозно внимание на „ало измамите", джебчийството, просията, проституцията и т.н.

Между другото, прави впечатление, че на последните избори за Европейски парламент, ВМРО има над 8000 гласа в ромските махали. Най-вероятно гласоподователите там не са били наясно с подготвяната концепция...