Ще стане ли хлябът 2 лева?

По-скъпи от 1 януари са брашното и еленергията, цената на тон пшеница вече е 350-360 лв.

У нас
16:28 - 26 Януари 2020
1661
Ще стане ли хлябът 2 лева?

„Ако има още увеличения в цената на хляба, то ще бъде до края на февруари и март, когато всички фирми въведат поскъпването . Килограм хляб може цена стигне цена от 1,50-1,60 лв., но до 2 лв. не може да се стигне” - заяви Тошко Няголов – председател на Регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите – Добрич.

От 5 до 8 % е поскъпването на хляба в в Добричка област – добави той. 3-4 са фирмите в Добричко, които произвеждат хляб. „Не говорим за сериозен скок в цената, още повече че не всички колеги са въвели новите цени. Всеки прави собствена себестойност на продукта, калкулация на материалите, които влага. Различно е снабдяването с материалите, които се влагат. Някои зареждат всяка седмица, други все още работят с по-рано купени консумативи, на по-ниски цени. Част от колегите изчакват, за да видят разходите си през този месец“ - обяснява Няголов.

Според него има много причини за това поскъпване. Увеличени са цените на всички консумативи и суровини, които са основни за хлебопроизводството. По-скъпи от 1 януари са брашното и еленергията, цената на тон пшеница вече е 350-360 лв. за тон, увеличенине от 40- 50 лв.

„Увеличен е и разходът за транспорт. Предстои това перо да се оскъпи още, но и сега се плащат пътни такси, който се отразяват в стойността на хляба и хлебните изделия. Тоест хлебопроизводителите имат всички основания за промяна в цената, заради новите цени на всичко необходимо за производството на насъщния, закуските и т. н.“ - коментира Няголов.