Ще стане ли Северна Корея Беларус 2?

Това може да бъде драматична промяна в цялата стратегическа ситуация в Североизточна Азия

Свят
17:12 - 19 Юни 2024
3050
Ще стане ли Северна Корея Беларус 2?

Владимир Путин се ангажира при първото си посещение в Северна Корея от 24 години с договор за взаимна отбрана с Ким Чен Ун, подчертавайки доколко Русия е променила отношенията си с единствената страна, тествала ядрено оръжие през този век.

Путин, който се вкара в сериозна конфронтация със Запада заради Украйна, бетонира завоя си към КНДР, след като близо две десетилетия подкрепяше санкциите на ООН срещу Пхенян.

В зависимост от точната формулировка на пакта, който още не е публикуван, това може да бъде драматична промяна в цялата стратегическа ситуация в Североизточна Азия, смята Артьом Лукин от Далекоизточния федерален университет на Русия:

"Ако Русия предостави гаранции за сигурност на Северна Корея, тогава КНДР става аналог на Беларус, главния съюзник на Русия в Източна Европа. Това ще бъде открито предизвикателство към системата от ориентирани към САЩ съюзи в Североизточна Азия. И разбира се, ще бъде огромен проблем за Сеул и Токио."

Въпреки че Северна Корея има договор за отбрана с Китай, тя няма активно военно сътрудничество с Пекин, каквото се разви с Русия през последната година.

Китай, несравнимо най-големият търговски партньор на Северна Корея и все по-важен съюзник на Русия, реагира предпазливо на техните процъфтяващи връзки, като избягва всякакво тристранно споразумение, което може да усложни отношенията му в други сфери.