Ще влезе ли Хънтър Байдън в пандиза?

54-годишния президентски син ще изчака 120 дни, преди да чуе финалната дума на съдия Мериелън Норейка

Свят
21:54 - 12 Юни 2024
3166
Ще влезе ли Хънтър Байдън в пандиза?

До 25 години затвор и 750 хил. долара глоба - пред такова наказание е изправен Хънтър Байдън, синът на американския лидер Джо Байдън. След като миналия месец бившият държавен глава Доналд Тръмп стана първият осъден президент в историята на САЩ, сега Хънтър Байдън се записва в нея като първия осъден син на президент в страната.

Във вторник съдът в щата Делауеър реши, че той е виновен за 3 нарушения. 12-те съдебни заседатели гласуваха, че е купил нелегално оръжие, докато редовно е пушил крек.

Сега обаче на 54-годишния президентски син ще му се наложи да изчака 120 дни, преди да чуе финалната дума на съдия Мериелън Норейка. Тя трябва да насрочи датата, на която да се произнесе. Норейка изчисли, че това ще се случи 120 дни след осъждането.

Хънтър Байдън е признат за виновен за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие, даване на невярна информация във формуляр при покупката и предоставянето на тази информация пред лицензиран търговец на оръжие, отговорен да гарантира, че оръжията се продават само на надлежно квалифицирани клиенти.

Когато обаче съдия Норейка произнесе присъдата му, тя ще трябва да се съобрази с няколко фактора - това е първо провинение на Хънтър, никога не е бил обвиняван за използването на оръжие в друго престъпление и на практика не е проявил насилие. Освен това е притежавал незаконното оръжие за период от едва 11 дни.

Трудно е да се правят прогнози за крайната дума на съдията, тъй като обикновено подобни случаи не стигат до съд. Синът на Байдън няма да дава показания по заведеното срещу него дело - извършителите се признават за виновни и сключват извънсъдебна сделка. Споразумението на Байдън обаче се разпадна миналата година, тъй като той не си призна, че е взимал наркотици, и предпочете да се даде ход на делото.

На този етап адвокатите на обвиняемия вече признаха, че около 2018 г., когато е закупено оръжието, Хънтър Байдън често е пушил крек. Те твърдят обаче, че съдът няма доказателства президентският син да е употребявал наркотици в деня, в който е купил пистолета.

Според Комисията по наказанията на САЩ при подобни случаи като този със сина на Байдън обикновено виновният е бил изправян пред 15 до 21 месеца затвор за престъпления, свързани с незаконно получаване, притежание или транспортиране на огнестрелни оръжия. Тъй като той е подсъдим по 3 обвинения, правни експерти смятат, че има голям шанс да лежи в затвора, но не за четвърт век, а по-скоро за 1-2 години.

“Никой в страната не е над закона - всеки трябва да носи отговорност за действията си, дори този подсъдим”, заяви специалният прокурор Дейвид Вайс, който заведе делото срещу сина на Байдън. Той уточни, че принципът важи в двете посоки. По негови думи Хънтър

Байдън не бива да носи по-голяма отговорност от всеки друг гражданин, осъден за същото престъпление.

От 2019 до 2023 г. само 52-ма обвиняеми са осъдени в категория, подобна на тази на Байдън, а 92% са пратени да лежат в затвора средно 15 месеца. Около 8% от виновните са получили пробация или финансова глоба.

Съдиите обаче често действат по собствена преценка. А това може да намали времето, прекарано в затвора в светлината на конкретните обстоятелства, които са уникални за всеки случай.

Теоретично президентът би могъл да помилва сина си. Още миналата седмица обаче в интервю за Си Би Ес Байдън заяви, че няма да го направи. Тогава той каза, че ще приеме присъдата независимо от резултата.

Дори когато Хънтър чуе присъдата си, съдебното производство вероятно ще продължи, защото той ще има възможността да обжалва. Тогава вероятно той ще се защити с Втората поправка. Тя гласи, че правото на хората да притежават и носят оръжие не бива да бъде отнемано.