Ще живее ли Богомил Грозев в луксозно общинско жилище?

Общество
11:40 - 14 Август 2020
4301
Ще живее ли Богомил Грозев в луксозно общинско жилище?

Богомил Грозев ще живее на свободен наем, докато не получи одобрение за жилище от фонд "Ведомствен" на общината в Пловдив, като за целта трябва да отговори на изискванията на наредбата, одобрена от местния парламент. Това заяви пред местния в. "Марица" кметът на града Здравко Димитров. Така той отговори на твърденията, че за директора на Общинския институт "Старинен Пловдив" се подготвя един от луксозните апартаменти, които Общината придоби в началото на годината в кооперацията на ул. "Граф Игнатиев" 22. Те са отредени за приемни и засега няма да бъдат включвани във въпросния фонд "Ведомствен", потвърди градоначалникът. 

Самият Богомил Грозев, който до преди година бе лице на Нова телевизия, също отрече общината да стяга за него апартамент в нова кооперация на ул. „Граф Игнатиев”. По повод на написаното в местни медии, че двете луксозни жилища са подготвени за него, журналистът коментира: „Питайте за тях тези, които са писали тези абсурди! Как може един човек физически да живее в два апартамента”.

Бившият телевизионер, който изненадващо през февруари т.г. стана директор на всички исторически и архитектурни обекти в Стария град, твърди, че откакто е в Пловдив, живее на приятелски начала при свои познати. Признава, че е подал документите за предоставяне на общинско жилище. В момента тече процедура и чакам да получа одобрение, обясни Грозев.

От общината също потвърдиха, че не са плащали разходи за нощувки и престой. „Богомил Грозев от встъпването си в длъжност до момента живее в Пловдив изцяло на собствени разноски. Като служител на Община Пловдив той е кандидатствал за настаняване в общинско жилище от фонд "Ведомствен", но процедурата все още не е завършена”, казват от администрацията.

Двата общински апартамента на ул. „Граф Игнатиев” 22 са с площ от 99 квадратни метра, обясниха от отдел „Общинска собственост”. Единият е на втория, а другият на третия етаж. Всеки от тях има гараж от 17,75 кв. м. За построяването им общината чака 13 години.

Богомил Грозев обяви през февруари, че е опознал града покрай снимките на филма на Ники Илиев "Завръщане", чийто продуцент е и журналистът заедно с Илиев и Башар Рахал. Лентата бе заснета почти изцяло в града под тепетата. Грозев прекарал там един месец и живял в къща над Античния театър. Явно кадърът на Би Ти Ви и Нова смята, че за това време му е било достатъчно да се запознае с проблемите на Стария Пловдив.

Договорът за отстъпване на право на строеж е от 18 юли 2007 година и е подписан по времето на кмета Иван Чомаков. Още тогава двата апартамента са били предвидени за краткосрочно настаняване на гости на различни международни и национални събития в града.

Сградата е въведена в експлоатация през август 2018 година, а двата общински апартамента са приети от комисия едва през януари тази година. Кооперацията се строи от ЖСК „Албена“, която е регистрирана като юридическо лице. В него влизат физически лица - наследниците на парцела, в който общината също е била съсобственик. В годините е имало спорове в каква степен на довършеност двата апартамента е трябвало да бъдат предоставени на Общината. В крайна сметка тя ги е получила на шпакловка и без подови настилки.   

За довършителните строително-монтажни работи общината е похарчила 23 230 лева. За апартамента на втория етаж - 11 248, 20 лв., а за по-горния - 11 982,03 лв. Съседи разказаха за "Марица", че от вчера в двата апартамента карат нова мека мебел.

Апартаментите имат две спални, дневна-готварна, килер, баня с тоалетна, тоалетна и две тераси. Довършителните строително-монтажни работи за 23 320 лева включват доставка и монтаж на врати, шпакловка и боядисване с латекс и облицовка с фаянс в бани и тоалетни. С тези пари е положена и настилка от теракота в баните и боксовете, и гранитогрес в дрешниците и антретата. В спалните и холовете на пода има ламиниран паркет. Монтирано е и кухненско оборудване.