Щирлиц се сдоби с паметник

Кинофестивалът „17 мига от пролетта“, посветен на Вячеслав Тихонов, се провежда в Подмосковието

Култура
17:25 - 20 Май 2022
1596
Щирлиц се сдоби с паметник

Паметник на известния руски актьор Вячеслав Тихонов (1928-2009) беше издигнат в Подмосковието за откриването на кинофестивала „17 мига от пролетта“, наречен така по името на сериала, в който той изигра ролята на съветския разузнавач Щирлиц. Монументът беше „осветен“ лично от дъщерята на артиста Анна Тихонова в родното му място – град Павловский Посад, пише в. "Сега".

Гостите и участниците във фестивала бяха разведени и из музея на Вячеслав Тихонов, открит през 2016 г. в двуетажната къща, построена от дядото на актьора, който преди революцията от 2017-а е работил като железничар. Именно в този дом са минали детството и младостта на бъдещия екранен Щирлиц.

Там Тихонов е живял в първите години на брака си с актрисата Нона Мордюкова, а синът им Владимир е посещавал местното училище, услужливо разкрива сайтът News.ru. В музея са изложени лични вещи на именития театрален и филмов актьор, дарени на града от дъщерята от втория му брак – Анна, уникални фотоекспозиции и други артефакти.

Кинофестивалът „17 мига от пролетта“, посветен на Вячеслав Тихонов, традиционно се ползва с голяма популярност сред зрителите. Пред кинотеатрите, където се прожектират филмите от конкурсната програма, по стар съветски обичай обикновено се извиват дълги опашки.

В състезателната програма участват само руски филми. Тази година между тях са „Хотел“ под режисурата на актьора Александър Балуев, „Първи сняг“ на Наталия Кончаловска – дъщеря на световноизвестния режисьор Андрей Кончаловски, „Единадесет мълчаливи мъже“ на Алексей Пиманов, „Маруся, forever!“ на Александър Галибин.