Що за безумие?! Местят 900 ученици от софийска гимназия в необитаема сграда от 2005 година

Родители са обезпокоени, че зданието, в което трябва да учат децата им, е опасно

Новини
10:59 - 08 Декември 2023
3721
Що за безумие?! Местят 900 ученици от софийска гимназия в необитаема сграда от 2005 година

Родители на деца, които учат в Софийската професионална гимназия по туризъм, са притеснени силно. По думите им преди десет дни са били уведомени, че цялото училище се мести в друга сграда, тъй като предстои ремонт на зданието, в което понастоящем учат децата.

Според родителите обаче новата сграда всъщност не е нова, а е бившият Техникум по полимерни технологии, който е необитаем от 2005 година и според тях зданието е опасно за 900-те ученици.

„Отидох до така наречената нова сграда на булевард „Рожен”. Вътре не съм влизала. Но състоянието на двора само е потресаващо. Още на входа има електрическо табло, което не е ясно законно ли е, опасно ли е. Дворът е разоран – кал, клони, липса на ограда на места. Има игрище с изгнили уреди. Има надвиснали като гилотини стъкла”, заяви в ефира на „Здравей, България” Божана Първанова, родител на ученик.

Причина за преместването е субсидия за ремонт на сградата на Софийската професионална гимназия по туризъм, тъй като са получени средства по европейски проект, които трябва да се усвоят до края на годината. Трябва да се направи цялостен ремонт като се започне от покрива и се смени електрическата инсталация.

„Новата сграда, в която искат да преместят децата ни, е меко казано в много лошо състояние. Санитарните помещения са под всякаква критика. Всички тръби са изгнили. В момента се прави някакъв ремонт, за да могат да се преместят 900 деца. Здравето и животът им са най-важни”, подчерта и баща на ученик. По думите му родителите са сезирали всички компетентни институции, които могат да вземат отношение по въпроса.

„Казаха ни, че новата сграда е неотопляема към момента. Но вместо на ТЕЦ – ще се използва електричество”, допълни мъжът.

„След консултации с всички нива на Министерството на образованието се установи, че тази сграда е единствената свободна на територията на София, която може да поеме 900 ученици, които да учат на две смени. Направила съм среща с кмета на район „Надежда”, с Второ РУ, с Втора служба на Пожарна безопасност и Гражданска защита. Тоест в всички институции. Не смятам, че по някакъв начин бихме поставили децата под риск. Освен това преди да се пренесем – трябва да получим и разрешение от СРЗИ”, подчерта и директорът на Софийска професионална гимназия по туризъм Антоанета Джонева.

Родителите заявиха, че са предложили децата да преминат на някакъв вид онлайн обучение комбинирано с практика.

"Така те ще имат социален живот и ще учат. Но не искаме да ползват сграда, в която има счупени прозорци, няма да се отоплява добре и няма да има и проветрение", посочи Божана Първанова, родител на ученик.

Директорът Антоанета Джонева подчерта, че вариантът за онлайн обучение не зависи от ръководството на училището.