Щурмуваха къщата на бившия президент на Киргизстан, за да го арестуват

При операцията е загинал командос

Свят
09:41 - 08 Август 2019
2659
Щурмуваха къщата на бившия президент на Киргизстан, за да го арестуват

Киргизстанските специални сили предприеха операция по задържането на бившия президент на страната Алмазбек Атамбаев, който е обвиняван в корупция и който е в конфликт с новия държавен глава Сооронбай Жеенбеков, предадоха световните агенции.

По време на щурма на специалните сили са били ранени над 10 души, убит е и командос. Пострадалите са основно привърженици на Атамбаев, събрали се около дома му. Според киргизстански медии в района имало 500 поддръжници на бившия президент. Сред ранените имало журналист и депутат от парламента, както и член на силите на реда.

По време на специалната операция по задържането на Атамбаев не е било използвано бойно оръжие, уверява Държавният комитет за национална сигурност на Киргизстан.

Според поддръжници на Атамбаев специалните сили са атакували неговите привърженици, когато експрезидентът излязъл от дома си да ги приветства.

От щаба на Атамбаев първо съобщиха, че той е бил задържан и отведен в неизвестна посока, допълва ТАСС. После обаче заявиха, че всъщност Атамбаев все още не е задържан и продължава да оказва съпротива на бойците на специалните сили. Засега е трудно да се каже с точност какво се случва в дома на Атамбаев, защото специалните сили не допускат никого до там, а от имота продължават да отекват изстрели, заяви представител на щаба на Атамбаев.