Шумен раздава пари на пенсионери и хора с увреждания

Общество
14:05 - 07 Юни 2023
3706
Шумен раздава пари на пенсионери и хора с увреждания

Започва изпълнението на дейностите по проект „Грижа в дома“ в община Шумен по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г. на стойност малко над 1,8 млн. лева.  Срокът за изпълнението му е 12 месеца, като се предвижда да бъдат обхванати 300 потребители, съобщиха на пресконференция днес заместник-кметът по здравеопазване и социална политика на Община Шумен д-р Светлана Маркова, ръководителят на проекта Севелина Колева и Айлин Ведат – ръководител на екипа по проекта.

"Това реално е петият поред проект „Грижа в дома“, по който започваме да работим, с надграждане на услугите. От реализацията на първия през 2019 година досега са обхванати над 1000 човека в нужда. Постарахме се да има много малко прекъсване между предишния и настоящия проект, защото насоката е подпомагане на възрастните хора, които не могат да се самообслужват, нямат близки до себе си, които да ги подпомагат. Освен грижите в дома и грижата за възрастния човек, по проекта се предоставят административни услуги, заплащат се сметки и се пазаруват хранителни продукти със средства на потребителите“, отбеляза Маркова.

"За да бъдем в услуга на хората и да няма голямо прекъсване между двата проекта, се постарахме да направим предварително оценки на нови потребители, като досегашните също са включени в новия проект. За него бройката е увеличена от 201 на минимум 300 потребители. Към момента нови оценки са направени на 60 души, които за първи път ще бъдат включени в дейностите по проекта. Може би до един или два месеца ще надхвърлим заложената бройка от 300 души, но хората в нужда няма да бъдат оставени без подкрепа“, каза Севелина Колева. По думите й надграденото в настоящия проект е, че екипът му ще разполага с инструктор по хранене, който ще дава съвети на хората със социално значими заболявания.

Екипът на проекта е от 51 човека и включва 30 домашни помощници, шест медицински сестри, четирима социални работници и четирима психолози, уточни Айлин Ведат.

На пресконференцията бе съобщено още, че хората в неравностойно положение, могат да заявят желание да получават грижа по проекта на телефони 0878261240 и 0879904770. Могат да кандидатстват и хора, които нямат ТЕЛК. 

„Грижа в дома“ в Община Шумен е продължение на досегашните проекти за патронажна грижа, свързани с подкрепа в домашна среда на възрастни и хора с увреждания, каза за БТА Александрина Шаренкова – старши експерт в дирекция „Социална политика и здравеопазване“ в местната администрация.  Основна цел на проекта е подобряване на равния достъп до услуги и възможностите за социално включване на нуждаещите се възрастни и хора с увреждания. Те ще получат почасови интегрирани социално-здравни услуги в дома си, в зависимост от своите нужди. Сред тях са доставка на храна, хранителни продукти и стоки от първа необходимост, закупени със средства на потребителите, заплащане на битови сметки и психологическа помощ.