Швеция дава на Украйна нов пакет военна помощ за над 300 млн. долара

ЕС
17:11 - 15 Август 2023
1918
Швеция дава на Украйна нов пакет военна помощ за над 300 млн. долара

Правителството на Швеция обяви, че ще дари на Украйна боеприпаси и резервни части на стойност 3,4 милиарда крони (около 313,5 млн. долара) за предоставени по-рано от скандинавската държава оръжейни системи.

Новината обяви шведският министър на отбраната Пал Йонсон. Това е 13-ият пакет с военна помощ от скандинавската страна за Украйна за общо над 17 млрд. крони, както и хуманитарна помощ за 5,2 млрд. крони.

Боеприпасите и частите ще бъдат за бойни превозни средства на пехотата CV-90, артилерийски системи Archer и танкове Leopard 2.

"Трябва да се подготвим за факта, че това може да бъде дълготрайна война и също така имаме дългосрочна перспектива, за да можем да поддържаме трайно тези платформи, които изпращаме в Украйна", каза той.

Помощта ще включва и оборудване за обезвреждане на мини и боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана - които според министър Йонсон са от решаващо значение, за да попречат на Русия да постигне въздушно господство в Украйна, отбелязва Франс прес.

Вчера на фона на поредната серия руски нападения срещу украинските градове Одеса и Запорожие, САЩ обявиха, че ще изпратят на Украйна нова военна помощ на стойност 200 милиона долара.

Тя включва боеприпаси за противовъздушна отбрана, артилерийски снаряди и допълнително оборудване за разчистване на мини, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, отбелязва БНР.