Швеция и Финландия подадоха молбите за НАТО

Двете неутрални скандинавски държави потърсиха гаранции за сигурностслед началото на войната, започната от Русия в Украйна

Свят
10:10 - 18 Май 2022
1928
Швеция и Финландия подадоха молбите за НАТО

Финландия и Швеция официално подадоха молба за присъединяване към алианса на НАТО в сряда в съюзническия щаб, като поставиха началото на процес на присъединяване, който се очаква да отнеме само няколко седмици.

Посланиците на двете скандинавски държави предадоха писмата от правителствата си на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда сутрин в централата на пакта в Брюксел.

"Това е исторически момент, който трябва да се възползваме", каза Столтенберг на кратка церемония, на която посланиците връчиха писмата за кандидатстване, всеки в бяла папка с релефно национално знаме.

"Приветствам горещо исканията на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и вашето членство в НАТО ще увеличи общата ни сигурност", каза Столтенберг.
  

Алиансът смята, че присъединяването на Финландия и Швеция значително ще го засили в Балтийско море. Двете неутрални скандинавски държави потърсиха гаранции за сигурност от НАТО след началото на войната, започната от Русия в Украйна в края на февруари, приключвайки процеса за вземане на националните си решения за рекордно кратко време.