Швеция каза „ДА” на България в Шенген

Актуални новини
14:30 - 01 Декември 2022
1723
Швеция каза „ДА” на България в Шенген

България е все по-близо до влизане в Шенген, след като и Швеция даде зелена светлина. Това потвърди служебният министър на външните работи Николай Милков.

Досега страната, заедно с Нидерландия и Австрия, беше сред държавите, дали сигнали, че може да не подкрепят България. Решението се очаква да бъде взето след около седмица.

Мнозинството в парламента на Швеция е на път да пусне България в Шенген. Това е една пречка по-малко. "Смея да твърдя, това се държи и на нашите усилия тук на място", заяви евродепутатът от БСП Петър Витанов.

За да може България да отвори границите си напълно, ще трябва парламентите в Нидерландия и Австрия да се съгласят с това. Евродепутатът Ангел Джамбазки е песимист.

"11 години България и Румъния не са в шенгенското пространство заради икономическите интереси на транспортния бранш в Западна Европа. Няма водачи, фирмите им не работят добре, затова ни държат отвън. Както с пакета "Мобилност", коментира евродепутатът от ВМРО.

По думите му вина имат и българските политици.

"Нашата политическа класа е доставена от "Али Експрес", допълни той. А евентуалното неприемане на страната ни в Шенген може да се тълкува само по един начин. "Означава, че се създават дискриминационни постановки, от които потърпевша няма да е само България, но и целият ЕС", посочи Петър Витанов.

Според нидерландската преса кандидатът за шеф на "Фронтекс" от кралството - Ханс Лайтенс, може и да не получи подкрепа именно заради позицията му спрямо разширяването на Шенген.